Ελλάδα

Η σημασία των ευρωπαϊκών κυρώσεων και οι επιδιώξεις Ερντογάν (vid)

«Ο κ. Ερντογάν είναι μονότονος. Μας εμπαίζει με τους ελλιμενισμούς του Oruc Reis τη στιγμή που βιάζει την Αμμόχωστο» τόνισε ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης

ΕΕ-Τουρκία

Την άποψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «εμπαίζει» Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Ο κ. Ερντογάν είναι μονότονος. Μας εμπαίζει με τους ελλιμενισμούς του Oruc Reis τη στιγμή που βιάζει την Αμμόχωστο» τόνισε και αναφέρθηκε στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Στην ΕΕ σφυρίζουν κλέφτικα. Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να διεμηνύσει ότι επιρρίπτει την ευθύνη για οποιοδήποτε πολεμική έκρηξη στην Μεσόγειο στην γερμανική προεδρία» είπε, κατηγορώντας την Γερμανία για «εμμονές» με την Τουρκία.

«Εάν η Τουρκία δεν καταλάβει ότι οι κυρώσεις θα είναι έτοιμες να ψηφισθούν σε αυτή τη Σύνοδο, σοβαρές κυρώσεις, τότε θα έχουμε χάσει τη σημαντικότατη και τελευταία ευκαιρία να τιθασευθεί η Τουρκία. Αλλιώς την οδηγούμε σε αποθράσυνση και επικίνδυνες εκρήξεις» υπογράμμισε, λέγοντας ότι η Ελλάδα εάν χρειαστεί πρέπει να κάνει τη χρήση του βέτο.

Mε τη σειρά του, ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης, εκτίμηση ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και μέχρι την ανάληψη του νέου προέδρου των ΗΠΑ, για τη δημιουργία τετελεσμένων.

«Θα θεωρήσει ο Ερντογάν ότι έχει πεδίο δόξης λαμπρό την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο για να κάνει ότι θέλει. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να φέρει προ τετελεσμένων τη νέα ηγεσία στο Λευκό Οίκο. Και αν οι Αμερικανοί έρθουν μπροστά σε μια διαμορφωμένη κατάσταση, θα πιέσουν τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, εάν η ΕΕ δεν επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα «θα είναι σα να λένε στους τούρκους ‘’προχωρήστε όπως είσαστε’’».

«Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να εξηγήσει ότι εάν υπάρξει ελληνοτουρκικό πολεμικό επεισόδιο, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία τους» συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης