Ελλάδα

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας μιλάει στο vradini.gr

Ο κ. Σταύρος Καφούνης δηλώνει ότι όσο καθυστερεί το άνοιγμα της Λιανικής, φέρνει μεγαλύτερα προβλήματα και συνωστισμό, και ζητά τη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων από αυτήν - κιόλας - την Παρασκευή

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας μιλάει στο vradini.gr

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν και ποια καταστήματα θα ανοίξουν. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι το σταδιακό άνοιγμα στις 14 και στις 21 Δεκεμβρίου ή το οριζόντιο για να μην δημιουργηθεί συν τοις άλλοις αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ένα ακόμη ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν σε πρώτη φάση μόνο μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού για να μην υπάρξουν εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στο εξωτερικό, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα, ειδικά για τις ημέρες αιχμής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

«Ελπίζω ότι θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα», εξήγησε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν σταδιακά κάποιες επιχειρήσεις πριν τις γιορτές.

Πιθανή ημερομηνία ανοίγματος (κάποιων ή και όλων των καταστημάτων) είναι η Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, αν και οι εμπειρογνώμονες Υγείας - όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος - δεν το χαρακτηρίζουν ως «καλή ιδέα».

Οι συσκέψεις επί του θέματος είναι συνεχείς ενώ καθημερινές είναι και οι επαφές του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρου Καφούνη, με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης.


«Ζητάμε και πρέπει να ανοίξει γρήγορα και ολόκληρο το λιανεμπόριο για την αποφυγή συνωστισμού. Και τι εννοώ; Όσο καθυστερούμε είναι χειρότερο, γιατί θα βγει περισσότερος κόσμος σε λίγες ημέρες για να καλύψει τις ανάγκες του. Το ίδιο και αν ανοίξουν ορισμένα καταστήματα, κάτι το οποίο δημιουργεί επιπρόσθετα και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», δηλώνει στο vradini.gr ο κ. Καφούνης, που ζητά άνοιγμα από αυτήν - κιόλας - την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

«Όλοι οι κλάδοι της Λιανικής έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα. Ακόμη και η ένδυση-υπόδηση, διότι οι έμποροι έχουν προμηθευτεί έναν τεράστιο όγκο χειμερινών που κινδυνεύει να μείνει αδιάθετος», προσθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι «ένα πιθανό 3ο lockdown θα είναι οριστικό για πάνω από το 40% των επιχειρήσεων».

Εντυπωσιακή είναι και η πρότασή του για έκτακτη εισφορά 1% όσων επιχειρήσεων είχαν κέρδος μέσα στην κρίση για να χρηματοδοτηθούν οι υπόλοιπες. «Θέλουμε δίκαιη μοιρασιά της ζημιάς», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων, σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, πρέπει να συνοδεύεται και με τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα στήριξης και προς τούτο έστειλε επιστολή και στον πρωθυπουργό:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η γόνιμη επικοινωνία που εγκαινιάσαμε την περίοδο του πρώτου “Lock down” είχε ως αποτέλεσμα την αποδοχή εκ μέρους σας πολλών προτάσεων που καταθέσαμε ως Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Οι παρεμβάσεις σας και η υλοποίηση από την κυβέρνηση σας σημαντικών ρυθμίσεων, που είχε ανάγκη η αγορά μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, έδειξε ότι αφουγκράζεστε τα προβλήματα και πρόθεση σας είναι να στηρίξετε τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης σεβάστηκε τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων και κατέθεσε προτάσεις που βασίστηκαν στις υποδείξεις τους. Ακολουθώντας την ίδια πορεία, αναμένουμε με αγωνία την επαναλειτουργία της αγοράς και σας καταθέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και επισημάνσεις, που θα συμβάλουν αφ’ ενός στην ασφαλή επαναλειτουργία της λιανικής και αφ’ ετέρου στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος, εν μέσω ακραίων συνθηκών λειτουργίας, λόγω της εορταστικής περιόδου αλλά και έως την οριστική επίλυση του υγειονομικού προβλήματος.

Ειδικότερα, για την επιτυχημένη επαναλειτουργία της αγοράς θεωρούμε κρίσιμο να συνυπολογισθούν τα παρακάτω :

 1. Ταυτόχρονη επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και όχι συγκεκριμένων κλάδων, κάτι που δημιουργεί αναπόφευκτα αδικίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

 1. Ιδανική ημερομηνία επαναλειτουργίας, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικοί δείκτες, θα ήταν η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ώστε οι επιπλέον ημέρες του Σαββατοκύριακου να απορροφήσουν μέρος της κίνησης.

 1. Λειτουργία των επιχειρήσεων προφανώς με δυνατότητα χρήσης όλων των σύγχρονων μεθόδων, χωρίς όμως αυτές να λειτουργούν περιοριστικά αλλά συμπληρωματικά. Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων λιανικής είναι αδύνατον να λειτουργήσει μόνο με ραντεβού, μεθόδους τύπου “click away” ή μέσω του ψηφιακού καναλιού, το οποίο διαθέτουν λιγότερες από 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις.

 1. Προσεκτικός σχεδιασμός κανόνων, που θα υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες, για την αποφυγή εμφάνισης φαινομένων “ακορντεόν”, αλλά και ενός τρίτου - πιθανότατα καταστροφικού - “Lock down”, καθώς και αυστηρή επιτήρηση του συνόλου της κοινωνίας για την τήρηση των κανόνων.

 1. Έγκαιρη ανακοίνωση των όρων επαναλειτουργίας της αγοράς, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να προγραμματίσουν αναλόγως τις λειτουργικές ανάγκες των καταστημάτων τους.

 1. Ενίσχυση δρομολογίων ΜΜΜ στο μέγιστο δυνατό όριο τον Δεκέμβριο, για ασφαλή μετακίνηση εργαζομένων και καταναλωτικού κοινού.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας σηκώνει μόνος του όλο το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης. Τα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έως ότου η οικονομία επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς, πρέπει να στοχεύσουν εντονότερα στην επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών που ακολουθούν είναι προς αυτή την κατεύθυνση:

 1. Συνέχιση καταβολής επιστρεπτέας προκαταβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου σε τουλάχιστον 4 δις ευρώ για τις επόμενες φάσεις, με διατήρηση της πολύ σωστής επιδότησης του 50% που ήδη εφαρμόσατε.

 1. Μετατροπή μέρους του ποσού των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 & 3 που έχουν δοθεί σε μη επιστρεπτέο, ανάλογα με την πτώση του συνολικού τζίρου της επιχείρησης κατά το 2020.

 1. Δημιουργία νέας ρύθμισης 120 δόσεων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης και η εξόφλησή τους μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2021. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως, ώστε να δημιουργήσει κλίμα σχετικής αισιοδοξίας. Επίσης να προβλέπει επιβράβευση των συνεπών, που ξεχνούμε, με κούρεμα 20% της συνολικής οφειλής, αφαιρώντας το ποσό της μείωσης από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης. Έτσι θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο να τηρηθεί η ρύθμιση, θα ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία και θα δημιουργηθεί αίσθηση δικαιοσύνης επιβραβεύοντας αυτούς που παρά τις δυσκολίες καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

 1. Το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ που ορίζει τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οφείλει να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019 και να αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο όλων των νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τμηματικά διαστήματα σύγκρισης τζίρου. Επιπροσθέτως, να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020 και αποκλείονται από όλα τα μέτρα στήριξης.

 1. Με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, απαιτείται η συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, με βάση το αντικειμενικό κριτήριο της πτώσης τζίρου για τους 3 πρώτους μήνες του 2021 και προαιρετική ισχύ του μέτρου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με παράλληλη επιδότηση του 50% του ποσού της μείωσης για τους ιδιοκτήτες.

 1. Θέσπιση προγράμματος τετράμηνης επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος μετά το τελικό άνοιγμα των καταστημάτων, κατά το πρότυπο στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, με σκοπό να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι να επανέλθουμε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και να αποφύγουμε απολύσεις ή λουκέτα.

 1. Αναστολή δόσεων δανείων έως και το Μάρτιο του 2021 και επαναλειτουργία του προγράμματος επιδότησης τόκων δανείων, όπως ίσχυσε και στο πρώτο “Lock down”.

 1. Άμεση δημιουργία χορηγικού δανείου με ευνοϊκούς όρους και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να το προσφέρουν σε επιχειρήσεις κάθε μορφής, με τζίρο έως 250.000€, βασισμένο στην πρόταση του Ε.Σ.Α που έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη και της προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κας Α. Χατζηπέτρου.

 1. Δημιουργία ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στις νέες ανάγκες της αγοράς που διαμόρφωσε η πανδημία του covid-19 στις εμπορικές επιχειρήσεις.

 1. Δημιουργία ειδικής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων σε ΔΕΚΟ και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής κοινής ωφέλειας.

 1. Τέλος, με σκοπό την εμπέδωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης προτείνουμε οι εταιρίες που αύξησαν τον τζίρο τους εν μέσω κρίσης λόγω κορωνοϊού να καταβάλουν εφάπαξ εισφορά 1% επί αυτής της αύξησης του τζίρου του 2020.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με βάση την ιστορική συνεισφορά του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σε όλες τις κρίσιμες περιόδους και σεβόμενοι απόλυτα τον θεσμικό σας ρόλο αλλά και την κοινωνική σας ευαισθησία φροντίζουμε οι παρεμβάσεις μας να είναι τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Απόδειξη αυτού αποτελεί η ριζοσπαστική μας πρόταση για έκτακτη εισφορά 1% επί της αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία θα χρηματοδοτήσει μέρος των παροχών που έχουν ανάγκη οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και που σε καθεστώς εκτάκτων, σχεδόν πολεμικών συνθηκών, αναγκάστηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να δουν το προϊόν του κόπου τους να εξανεμίζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι με την αίσθηση δικαιοσύνης που διαθέτουν όλοι οι επιχειρηματίες θα καταβάλουν πρόθυμα την έκτακτη αυτή βοήθεια, αποδεικνύοντας ότι εν καιρώ πολέμου συμμετέχουμε όλοι στην προκληθείσα ζημιά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και εγώ προσωπικά παραμένουμε στη διάθεσή σας, συνεχίζοντας τον γόνιμο και παραγωγικό διάλογο που ξεκινήσαμε στην αρχή αυτής της κρίσης, βέβαιοι πως η αποτελεσματικότητα της πρώτης παρέμβασής σας θα επαναληφθεί και αυτή την κρίσιμη για το εμπόριο περίοδο, ώστε όλες οι επιχειρήσεις της χώρας και οι εργαζόμενοι τους να ανταπεξέλθουν με επιτυχία».

Δείτε επίσης