Ελλάδα

Θρίλερ με κατασκοπεία: Γιατί άφησαν ελεύθερους του δύο υπόπτους στη Ρόδο

Το «τυφλό» σημείο που χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν τις αναφορές - Τι άλλο ψάχνει η ΕΥΠ

1

Το κατασκοπικό θρίλερ με τον εντοπισμό δύο ανδρών που φέρονται να έστελναν στην Τουρκία πληροφορίες για τις κινήσεις της Ελλάδας σε ξηρά και θάλασσα συνεχίζεται και μετά την απόφαση των δικαστών να τους αφήσουν ελευθέρους ορίζοντας τακτική δικάσιμο.

Οι ειδικοί ψάχνουν τις πτυχές μίας υπόθεσης που προβληματίζει. Γιατί εκτέθηκαν δύο άνθρωποι στην συλλογή πληροφοριών που εύκολα θα μπορούσε να έχει η Τουρκία ή που είχαν μικρό ενδιαφέρον για την Τουρκία;

Για πρώτη φορά διαπιστώνεται η εμπλοκή υψηλόβαθμου στελέχους του τουρκικού Προξενείου της Ρόδου. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτός στρατολόγησε μέλος πληρώματος πλοίου, έναν 55χρονο μάγειρα, που δούλευε στο δρομολόγιο Ρόδος Καστελόριζο. Στο πλοίο έγινε και η έφοδος των αρχών, όπως λέει στο MEGA ο καπετάνιος.

Οι πληροφορίες που φέρεται να μάζευε ο ναυτικός αφορούσαν ακόμα και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο όπως λένε κάποιές πηγές.

Το «τυφλό» σημείο που χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν τις αναφορές


Η περιοχή ενυδρείο είναι απέναντι από τα τουρκικά παράλια και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας των Τούρκων δίνουν κάλυψη στην περιοχή. Οι ελληνικές αρχές λένε πως ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι τον Αύγουστο όταν ο Ελληνικός και ο Τουρκικός στόλος ήταν ο ένας απέναντι από τον άλλο στο Αιγαίο και με το Oruc Reis να προκαλεί συνεχώς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, βρισκόταν σε εξέλιξη η σκοτεινή δράση των δύο ανδρών που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Το προφίλ του πρώτoυ κατηγορουμενου είναι ένας 35χρονος, ο οποίος εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου στη θέση του γενικού γραμματέα.

«Ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού Προξενείου ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι 35 ετών και ζει τα τελευταία 5 χρόνια στη Ρόδο με την σύζυγό του. Διατηρούσε προφίλ στο facebook και προπαγάνδιζε υπέρ της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης, προέβαινε συχνά σε αναρτήσεις με εθνικιστικά τουρκικά σύμβολα και γενικότερα είχε μια ξεκάθαρα δεδηλωμένη στάση κατά των ελληνικών συμφερόντων».


Ο δεύτερος άνδρας που κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας είναι ο 55χρονος που εργάζεται ως μάγειρας στο πλοίο που εκτελεί δρομολόγια προς το Καστελόριζο. Έχει και αυτός καταγωγή από την Ροδόπη και υποστήριξε στις αρχές ότι γνώρισε τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή.

Στο σπίτι του γενικού γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε έρευνα παρουσίας δικαστικού λειτουργού. Εκεί εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οχτώ κινητά τηλέφωνα. Όλα θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών όπου θα αναζητηθούν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα των αρχών.

Τι ψάχνει η ΕΥΠ


«Φύλλο και φτερό» κάνει η ΕΥΠ τα κινητά και τους υπολογιστές του 35χρονου αξιωματούχου από το τουρκικό προξενείο της Ρόδου, αναζητώντας ενδεχομένως και άλλα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στην υπόθεση της κατασκοπείας.

Ένας από τους λόγους της δημοσιοποίησης της υπόθεσης ήταν αυτός. Να κινητοποιηθούν οι υπόλοιποι πυρήνες, ανεξάρτητης πληροφόρησης που έχει στρατολογήσει αυτός ο άνθρωπος, τότε ακόμα δεν έχει τελειώσει η εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης.

Η τοπική κοινωνία της Ρόδου είναι ανάστατη, ιδίως η μουσουλμανική κοινότητα του νησιού. Όπως αναφέρουν, ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσπάθησε να εμπλακεί με τα κοινά, να γίνει Πρόεδρος της κοινότητας, πράγμα που προκάλεσε σάλο καθώς εργαζόταν και τότε στο Προξενείο.


Γιατί δεν κρατήθηκαν οι δύο ύποπτοι


Την ίδια στιγμή απορία προκαλεί η απόφαση των δικαστών να αφήσουν ελευθέρους τους δύο άντρες, ορίζοντας τακτική δικάσιμο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει την απολογία του ο 35χρονος, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πληροφορίες από την αστυνομία από τη Ρόδο αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο αδίκημα θα έπρεπε να τους συλλάβουν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Την ίδια ώρα, ο 55χρονος μάγειρας εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο πλοίο, που δεν αποκλείεται να είναι ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η αστυνομία περιμένει την εξέλιξη από τις έρευνες, και αφού πάρει την απολογία του 35χρονου, θα ενημερωθεί εισαγγελέας.

Δείτε επίσης