Ελλάδα

Ρεβεγιόν με απαγόρευση κυκλοφορίας - «Θωράκιση» του πληθυσμού με μαζικά rapid test

Όλο το σχέδιο διεξαγωγής 12.000 δωρεάν τεστ σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα - Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας τις γιορτινές μέρες

Ρεβεγιόν με απαγόρευση κυκλοφορίας - «Θωράκιση» του πληθυσμού με μαζικά rapid test

Καμία χαλάρωση δεν θα υπάρξει στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας καθώς θα ισχύει τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η απαγόρευση από τις 22:00 έως τις 05:00 εκτός από τις περιοχές που τελούν υπό καθεστώς σκληρού lockdown, όπως η Κοζάνη.

Παράλληλα, εξετάζεται και η επιβολή σκληρότερων μέτρων και σε άλλες περιοχές που υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως ανέφερε νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας.

«Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο».

Ερωτηθείς για το καμπανάκι κινδύνου σε περιοχές που θεωρούνται «πορτοκαλί»-«κόκκινες» που ανέφερε νωρίτερα ο κος Σαρηγιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «όταν χτυπάνε τέτοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί».

Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι τον Φεβρουάριο – Mάρτιο θα έχει εμβολιάστει ένα μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Υπογράμμισε την ανάγκη της τήρησης των μέτρων παράλληλα με το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς ενώ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα εμβολιαστεί πρώτος.

Κάλεσε τους πολίτες που κλείνουν ραντεβού για εμβόλιο, να προσέρχονται στο ρανετβου και να μην το απορρίπτουν.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Pfizer θα φθάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Την αμέσως επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Όπως τόνισε ο κ Πέτσας είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε και σημείωσε πως εάν τα μέτρα τηρούνται, αποδίδουν και δεν υπάρχει λόγος να παραταθούν.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πολύ σημαντικό μέτρο είναι και αυτό που ανακοινώθηκε χθες για δωρεάν μαζικά γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε, μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον να υποβληθούν σε τεστ, στα 386 σημεία ελέγχου που έχουν καθοριστεί. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα.

Αναφερόμενος στις γιορτές ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι να έχουμε ένα κλειστό κύκλο, «να μην ανοίγουμε τις επαφές μας. Ας προσπαθήσουμε να είναι τα ίδια πρόσωπα, οι επαφές μας».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ Πέτσας επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα στηρίζει την οικονομία από τις συνέπειες της πανδημίας.

Για το θέμα της μείωσης του ορίου των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το αφορολόγητο, ο κ Πέτσας τόνισε πως η κατάσταση θα αξιολογηθεί όταν κλείσει η χρονιά.

Σχεδιασμός για διεξαγωγή 12.000 δωρεάν τεστ σε καθημερινή βάση


Ένα νέο σύστημα προστίθεται από την επόμενη εβδομάδα στη φαρέτρα των όπλων της Ελλάδας, ενάντια στον κορωνοϊό.

Πρόκειται για τυχαιοποιημένους ελέγχους για τον φονικό ιό σε όλη την επικράτεια, με σκοπό να περιοριστούν οι συρροές κρουσμάτων, καθώς και να εντοπίζονται περισσότερα ασυμπτωματικά κρούσματα, ούτως ώστε υπάρχει μεγαλύτερη πρόληψη.

Όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον φονικό ιό, στόχος θα είναι να γίνονται 12.000 τυχαιοποιημένα τεστ την ημέρα. Πρόκειται τεστ αντιγόνων.


Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης είναι η προστασία όλων μας, μέσω:


  • Της διακοπής αλυσίδων μετάδοσης,
  • Της έγκαιρης πρόβλεψης
  • Της ανίχνευσης της αντικειμενικής ασυμπτωματικής διασποράς


Το χρονοδιάγραμμα


Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «μαμούθ», τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα ανοίξει αυτή η νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορεί, όποιος επιθυμεί, να δηλώνει συμμετοχή για τυχαιοποιημένο έλεγχο. Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας testing.gov.gr, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το βράδυ της Δευτέρας.

Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί να προσέλθει σε ένα από τα κέντρα για τεστ κοροναϊού, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 28 Δεκεμβρίου.


Έλεγχοι σε 386 σημεία


Οι έλεγχοι θα γίνονται σε 386 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα 278 θα είναι σε Κέντρα Υγείας, ακόμα 98 σημεία εξέτασης θα στηθούν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ 10 σημεία εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.


Ποιοι θα μπορούν να λάβουν μέρος


Στον τυχαιοποιημένο έλεγχο θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι, με μια «πολύ συγκεκριμένη εξαίρεση», όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αυτή αφορά όλους όσοι έχουν συμπτώματα κοροναϊού: Εκείνοι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους θα πρέπει να προσέρχονται αυτοβούλως και αμέσως για τεστ, γιατί το σύστημα ίσως να μην τους επιλέξει για έλεγχο.


Πώς θα κλείνουμε ραντεβού


Για να λάβει κάποιος μέρος θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια στοιχεία σε μια φόρμα που θα υπάρχει στην πλατφόρμα, testing.gov.gr.


Έπειτα, με SMS στο κινητό θα γίνεται η επαλήθευση της αίτησης για τυχαιοποιημένο έλεγχο. Το SMS επαλήθευσης δεν είναι αποδεικτικό επιλογής. Αν κάποιος επιλεγεί θα λάβει νέο SMS, που θα το επιβεβαιώνει.


Η επιλογή γίνεται μέσω αλγόριθμου και τυχαία, χωρίς κάποιο κριτήριο.Όποιος λάβει μέρος θα του δικαιολογείται η μετακίνηση από και προς το διαγνωστικό κέντρο, αλλά και τρίωρη αποχή από την εργασία του.


Όπως τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τα στοιχεία των πολιτών δεν θα αποθηκεύονται.


Ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις


Στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας συμμετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Από την αρχή της πανδημίας του γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδράμει τα αρμοδία υπουργεία στο έργο της υγειονομικής απειλής του covid-19, θέτοντας στη διάθεσή του εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς και κρίσιμα υλικά καθώς και χώρους νοσηλείας.

Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας, οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού, έναντι του κοροναϊού, συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests).

Οι παραπάνω σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των 3 κλάδων των ενόπλων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

Οι σταθμοί είναι στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν ήδη στελεχωθεί με γιατρούς, νοσηλευτές και γραμματειακή υποστήριξη.

Παράλληλα, η πολιτική προστασία έχει διαθέσει των απαραίτητο υγειονομικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.


Πώς θα διεξάγονται τα τεστ


Από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέρχονται στους εν λόγω σταθμούς, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία η οποία θα έχει την ευθύνη της εκδήλωσης περαιτέρω ενεργειών σε περίπτωση καταγραφής θετικών δειγμάτων.

Παράλληλα με το ανωτέρω πρόγραμμα, συνεχίζεται η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των οικογενειών τους αλλά και την ανακούφιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση.

Ειδικότερα συνεχίζονται αδιάκοπα οι 7 δράσεις:


  • η διάθεση του υπουργείου Υγείας 35 διπλών κλίνων νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ σα νοσοκομεία της χώρας για τα περιστατικά covid
  • η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ
  • η διάθεση δύο κλινών του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου
  • η ανάπτυξη και λειτουργία της κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424
  • η υποστήριξη του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά μη covid περιστατικών
  • η διάθεση 232 στελεχών υγειονομικού στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ, στα εργαστήρια αναφοράς κοροναϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων, περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, στο ΓΝ Καστοριάς, στο ΓΝ Ξάνθης, στο κέντρο υγείας Εχίνου καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας
  • την παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Υγείας και των Ενόπλων Δυνάμεων

Δείτε επίσης