Ελλάδα

Κατασκοπία στη Ρόδο: Ανήσυχοι οι Τούρκοι για το περιεχόμενο του laptop και του κινητού του γραμματέα του προξενείου

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση

1

Στο κενό αναμένεται να πέσει το αίτημα του επικεφαλής του τουρκικού προξενείου Ρόδου για να επιστραφούν το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο και ο υπηρεσιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής του 35χρονου γραμματέα, ο οποίος έχει συλληφθεί και κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας.

Αυτό καθώς με βάση την κείμενη νομοθεσία τα αντικείμενα δεν κατασχέθηκαν σε χώρο όπου υπάρχει διπλωματική ασυλία (π.χ. στο προξενείο) αλλά στο σπίτι του 35χρονου στη Ρόδο. Η οριστική απόφαση, βέβαια, θα εκδοθεί από το δικαστικό συμβούλιο όπου θα συνεδριάσει εντός των ημερών. Το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι ότι πρόκειται για υλικό το οποίο ανήκει σε άλλη χώρα, παρότι δεν κατασχέθηκε από διαπιστευμένο χώρο.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και ότι ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με διοικητικά και πολιτιστικά θέματα. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι πέραν της κοινωνικής γνωριμίας με τον 56χρονο μάγειρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πολλώ δε μάλλον εμπλοκή του σε υπόθεση κατασκοπείας. Από την πλευρά του ο πρώην πλέον ναυτικός, φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι στρατολογήθηκε από τον 35χρονο, ότι επικοινωνούσαν μέσω κρυπτογραφημένων διαδικτυακών εφαρμογών και δια ζώσης σε κάποια απομονωμένα καφενεία.

Τέλος, σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ για τυχόν δίκτυο στρατολογημένων, τόσο στηΡόδο όσο επίσης και στη Θράκη. Επίσης, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 56χρονος μάγειρας να τραβούσε οπτικό υλικό από τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς στην Κω και τη Νίσυρο, όπου πήγαινε δρομολόγια με το καράβι όπου εργάζονταν.

Τι λέει ο δικηγόρος του μάγειρα

«Του ζήτησε τους κωδικούς των πολεμικών πλοίων και τον αριθμό των Ελλήνων στρατιωτών στο Καστελόριζο», λέει για τον γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, ο δικηγόρος του μάγειρα, Στέλιος Αλεξανδρής.

Ο 52χρονος που κατηγορείται μαζί με διπλωματικό υπάλληλο για κατασκοπεία αναμένεται να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ενώ δείχνει πλέον ως υπεύθυνο τον γραμματέα του Προξενείου.

«Αρνούμαστε τα πάντα. Ο 52χρονος είναι αθώος. Υπήρχε μια φιλική σχέση και μόλις ο 35χρονος άρχισε να του ζητάει πληροφορίες για τα στρατιωτικά πλοία τότε ο πελάτης μου κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και έκοψε κάθε επαφή», αναφέρει , ο Στέλιος Αλεξανδρής και συνεχίζοντας προσθέτει: «Ο μάγειρας διέγραψε το τηλέφωνο του γραμματέα από το κινητό του τηλέφωνο. Από τότε διέκοψε κάθε επαφή μαζί του και δεν μίλησαν ξανά. Αυτό έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου».

Όπως αναφέρει ο κ. Αλεξανδρής οι δύο άντρες γνωρίστηκαν μέσω μιας κοινής γνωστή τους στη Ρόδο. Σύμφωνα πάντα με το δικηγόρο του μάγειρα ο γραμματέας του Προξενείου προσπάθησε να τον προσεγγίσει έτσι ώστε να τον χρησιμοποιήσει για τη δουλεία που ήθελε.

«Ο πελάτης μου δεν συμμετείχε πουθενά»

Όσον αφορά τώρα τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μεταξύ τους χιλιάδες φωτογραφίες, ο κ. Αλεξανδρής δίνοντας τη δική του εκδοχή επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ για τα ραντεβού στο ενυδρείο της Ρόδου συμπληρώνει:

«Γίνονταν εντός κοινωνικών επαφών που είχαν οι δύο τους». Παραδέχεται πάντως πως μεταξύ των δύο κατηγορούμενων υπήρξαν ανταλλαγές γραπτών sms τα οποία δεν είχαν σχέση με την υπόθεση, ωστόσο μας αναφέρει έναν διάλογο τηλεφωνικής συνομιλίας, στον οποίο γίνεται λόγος για τα ελληνικά στρατεύματα στο Καστελόριζο.

-Γραμματέας: Πόσους στρατιώτες μεταφέρει το καράβι στο Καστελόριζο;

-Μάγειρας: Περίπου 60 με 70

«Ο πελάτης μου δεν σκέφτηκε για ποιο λόγο μπορεί να τον ρωτούσε ο γραμματέας του Προξενείου. Νόμιζε ότι ήταν μια απλή ερώτηση την οποία θα μπορούσε να κάνει ο καθένας», λέει ο Στέλιος Αλεξανδρής.

Στην πραγματικότητα όμως ο 35χρονος άνδρας ήθελε να μάθει τον αριθμό την Ελληνικής Φρουράς η οποία αντικαθίσταται σε τακτικά διαστήματα για να καλύπτει ανάγκες του νησιού.

Δείτε επίσης