Ελλάδα

Ανατροπή στον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των πολιτών - Καταγγελία από ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Μιχάλη Γιαννάκο, στέλνονται μηνύματα στους πολίτες να επισκέπτονται τα νοσοκομεία και όχι τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα

emvolio_koronoiou

Στα νοσοκομεία αντί για τα εμβολιαστικά κέντρα καλούνται να εμβολιαστούν ηλικιωμένοι - σε πρώτη φάση - πολίτες, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Αυτό γίνεται χωρίς ενημέρωση και σχεδιασμό», καταγγέλλει ο πρόεδρος της, Μιχάλης Γιαννάκος, εξηγώντας ότι τα νοσοκομεία προγραμματίστηκε να εμβολιάσουν αποκλειστικά και μόνο το υγειονομικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποδεχθούν άλλες ομάδες πληθυσμού.

«Για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό από άλλα νοσοκομεία, αποδυναμώνοντας εκείνα», τονίζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει ότι χθες τα μεσάνυχτα εστάλησαν μηνύματα σε ηλικιωμένους πολίτες να πάνε και να εμβολιαστούν στα νοσοκομεία και όχι σε κάποιο από τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που προφανώς δεν είναι ακόμη έτοιμα ή κάτι άλλο έχει συμβεί στον προγραμματισμό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηλικιωμένου από το Περιστέρι, στον οποίο εστάλη μήνυμα για να εμβολιαστεί στο Γενικό Κρατικό «Γεώργιος Γεννηματάς»:


Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Υγείας εξηγούν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι και ότι τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων θα βρίσκονται σε λειτουργία παράλληλα με τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν αναπτυχθεί με βάση το σχέδιο, για την ταχύτερη διενέργεια των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού και όσων στελεχώνουν κοινωνικές υπηρεσίες, οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης κ.λπ., και κάποιων πολύ ηλικιωμένων πολιτών.

Η δεύτερη φάση που αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο περιλαμβάνει άτομα άνω των 70 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, με περαιτέρω προτεραιοποίηση ανά ηλικία, άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού και άτομα 18 έως 59 ετών με νοσήματα.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει τον εμβολιασμό ατόμων 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Παιδιά, έγκυες και άτομα με ιστορικό αλλεργιών προς ώρας αποκλείονται.

Ως εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης του γενικευμένου εμβολιασμού ορίζεται ο Ιούνιος του 2021, όταν θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων.

Δείτε επίσης