Ελλάδα

Νέο αίτημα ανακριτή για διώξεις με κακουργήματα για την φωτιά στο Μάτι

Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης με αίτημά του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητά εκ νέου την αναβάθμιση της κατηγορίας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

1

Αίτημα για άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος τουλάχιστον 10 υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στο Μάτι, ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης.

Αυτό είναι το τρίτο αίτημα για αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα το οποίο μέσα σε 41 σελίδες περιέχει νεότερα στοιχεία που εστιάζουν στη διαχείριση των εναερίων μέσων, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή» στη φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018 με τους 101 νεκρούς και τους 31 τραυματίες.

«Η θέση που κατείχαν τους καθιστούσαν γνώστες του κινδύνου στον οποίο εξέθεταν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, κίνδυνο που προφανώς αποδέχτηκαν, αφού ενώ είχαν τη δυνατότητα να πράξουν διαφορετικά, δεν έπραξαν.


Δηλαδή αν και είχαν στη διάθεσή τους μέσα και χρόνο, γνώριζαν φυσικά την επικινδυνότητα της κατάστασης και μάλιστα γνώριζαν την ιδιομορφία της περιοχής που καθιστούσε άμεσο τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, κωλυσιέργησαν σε σημείο που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία, που στοιχειοθετεί τουλάχιστον τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου, ο οποίος και αρκεί στην περίπτωση της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δημοσίευμα.

Όπως τονίζει ο ανακριτής, από τις 17:04 περίπου μέχρι τις 17:30 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, το οποίο φέρεται να έκανε μία ρίψη, σε τρία διαφορετικά σημεία στην περιοχή του Νταού, ενώ έμεινε ανεκμετάλλευτη επιχειρησιακά και η νεοσύστατη υπηρεσία με τα drones.

Παράλληλα, δεν δόθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, η εντολή να μεταβούν στην περιοχή σωστικές λέμβοι και δεν ενεργοποιήθηκαν πλοιάρια για τη διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα.

Δείτε επίσης