Ελλάδα

ΣΔΙΤ: Στόχος, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκατ. ευρώ

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÇÃÅÓÉÁÓ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÊÁÉ ÅÐÅÍÄÕÓÅÙÍ (EUROKINISSI/ÌÐÏËÁÑÇ ÔÁÔÉÁÍÁ )

Στα 3 εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ στον κατάλογο των Συμπράξεων, εστίασε ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ και αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης(φωτό), κατά τη τηλεδιάσκεψη, επισημαίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας και δημιουργούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, το πρώτο από τα τρία έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν και για τα οποία η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται εντός του Α’ τριμήνου του 2021, αφορά το σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, στο έργο αυτό, περιλαμβάνεται η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση (φύλαξη και ασφάλιση) των 17 νέων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με Αναθέτουσα Αρχή τις Κτηριακές Υποδομές ΑΕ και ενδεικτικό προϋπολογισμό του έργου στα 129 εκατ. ευρώ.


Το δεύτερο έργο αφορά τη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης.

Το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών αφορά στα πάγια που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο έργο, αφορά την ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων για την στέγαση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

Στο έργο επίσης περιλαμβάνεται μία πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο καθώς και στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.


Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 113 εκατ. ευρώ.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως : «Τα εν λόγω έργα θα αναβαθμίσουν την εικόνα των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας, θα διασφαλίσουν την ορθή λειτουργία του ΕΥΣ ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ύδρευση και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων μέσω των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών καθώς και στην αστική ανάπλαση της περιοχής.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας και προχωράμε με ταχύτητα στον εκσυγχρονισμό των υποδομών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Με μεγάλη ταχύτητα, ο αν. υπουργός, κ. Παπαθανάσης και η γενική γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού με σκοπό, αξιοποιώντας ένα βασικό εργαλείο, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας και την επανεκκίνηση της οικονομίας».


Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε ότι : «Σηματοδοτούμε την ουσιαστική δέσμευσή μας, ώστε μέσω ΣΔΙΤ να προχωρήσει η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη 17 σύγχρονων σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώνοντας μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 2008.

Πρόκειται για νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ειδικά και μουσικά σχολεία, συνολικού μικτού εμβαδού σχεδόν 55.000 τ.μ., σε 8 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και σε ένα Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η σημερινή πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια και άλλων σημαντικών έργων ΣΔΙΤ στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως η ανέγερση φοιτητικών εστιών σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη».


Κατόπιν, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής διεμήνυσε : «Προχωράμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα.

Έργα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας μας. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχεδιασμό έχουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις οποίες προωθούμε σε άριστη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Ενώνουμε δυνάμεις, προάγουμε την καινοτομία, δουλεύουμε για την ανάπτυξη, υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον».

Στην Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι γενικοί γραμματείς Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης και Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Επίσης παρόντες ήταν από την Κτηριακές Υποδομές ΑΕ, ο πρόεδρος Τιμολέοντας Κατσίπος και ο διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Γιάνναρης.

Δείτε επίσης