Ελλάδα

Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος της Σοφίας Μπεκατώρου

Η Εισαγγελία Αθηνών ξεκινά έρευνα αναφορικά με τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης που έκανε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου

Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος της Σοφίας Μπεκατώρου

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών για τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση την οποία κατήγγειλε ότι υπέστη πριν από χρόνια, από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών έγινε μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Μπεκατώρου κατά παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, τον οποίο κατονόμασε ως δράστη σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη πριν από 23 χρόνια κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού της.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.


Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Η αθλήτρια της ιστιοπλοΐας μίλησε για το συμβάν σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού.


Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό του παρελθόντος και περιέγραψε την κακοποίηση που υπέστη από σημαίνων παράγοντα της Ομοσπονδίας σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα. Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του» περιγράφει η κ. Μπεκατώρου μεταξύ άλλων.

Η Μπεκατώρου τόνισε πως δεν μίλησε τότε γι’ αυτό που συνέβη επειδή φοβόταν για την καριέρα της, επισημαίνοντας πως τότε δεν είχε κάποιον ειδικό να στραφεί για να μιλήσει.

Έντονες αντιδράσεις και μια ηχηρή παραίτηση


Οι αντιδράσεις από τη σοκαριστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του κάλεσε τα πειθαρχικά όργανα και την ποινική δικαιοσύνη να επέμβουν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε σε αυστηρό τόνο επί του ζητήματος ενώ έκανε γνωστό πως είχε και επικοινωνία με την αθλήτρια.

Την ίδια ώρα επιστολή παραίτησης από το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κοινοποίησε ο Γιάννης Παπαδημητρίου κάνοντας λόγο για μομφή της ΕΙΟ για την Μπεκατώρου.

Ο ίδιος εξέφρασε την «ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, ως δυσάρεστο περιστατικό» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Δείτε επίσης