Ελλάδα

Μετακίνηση εκτός νομού: Για τις 8 Φεβρουαρίου η άρση - Οι εξαιρέσεις

Τι συζητούν οι λοιμωξιολόγοι - Γιατί περιμένουν μια εβδομάδα ακόμα

metakiniseis_ektos_nomou

Από τη στιγμή που άνοιξε το λιανεμπόριο στην Ελλάδα και τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, κάτι που υποστηρίζουν και λοιμωξιολόγοι, το επόμενο ερώτημα είναι πότε θα αρθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία που συζητείται είναι η Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, αν δεν αλλάξει κάτι στα δεδομένα της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του OPEN, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως οι ειδικοί αναμένουν τα αποτελέσματα μιας ακόμη εβδομάδας για να μπορέσουν να δώσουν το πράσινο φως και για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Ο λόγος της αναμονής είναι πως έχει ήδη γίνει μεγάλο άνοιγμα των δραστηριοτήτων και έτσι θα πρέπει να δουν κατά πόσο μπορεί να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε περίπτωση νέας έξαρσης κρουσμάτων, τότε θα γίνουν πάλι βήματα προς τα πίσω.

Οι ειδικοί θέλουν να αποφύγουν νέα μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, κάτι που τόνισε νωρίτερα και ο Νίκος Σύψας, καθώς ο δείκτης θετικότητας στην Αθήνα είναι στο 4 και αν σημειωθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, έχει κάνει σαφές πως τα σχολεία προηγούνται και από τις μετακινήσεις εκτός νομού, το άνοιγμα των χιονοδρομικών, της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων.

Το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν απαγορεύσεις να μετακινούνται οι πολίτες των κόκκινων περιοχών προς τις πράσινες και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, θα αφορούν κατά πάσα πιθανότητα συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.

Οι εξαιρέσεις


Δείτε επίσης