Ελλάδα

Απάντηση πνευμονολόγου στο ερώτημα «ποιες τελικά μάσκες μας προστατεύουν»

Η Γαλλία επικαιροποίησε τα δεδομένα σε σχέση με τις μάσκες που ενδείκνυνται για την προστασία από τον κορωνοϊό

1

Η παγκόσμια κοινότητα θορυβήθηκε από την είδηση πως το Παρίσι κάλεσε τους Γάλλους να αποφεύγουν τις υφασμάτινες μάσκες, τονίζοντας ότι οι χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης είναι μια πιο ασφαλής επιλογή για την προστασία από την COVID-19.

Mε τη σειρά του, ο διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο MEGA διευκρινίζοντας ποιες μάσκες πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι από την πανδημία.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή και τον γιατρό είναι οι καταλληλότερες δυνατές», σημείωσε αρχικά για να προσθέσει πως υπάρχουν μάσκες «υψηλής προστασίας» που κρατούν το «95-99% των μικρών σωματιδίων», ενώ οι χειρουργικές συγκρατούν το 50% και υφασμάτινες όταν είναι στεγνές συγκρατούν μικρότερο ποσοστό.

«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική. Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας ακόμα καλύτερα», εξήγησε ο ειδικός.


Μάλιστα, συμβούλευσε τους πολίτες να έχουν μερικές υφασμάτινες μάσκες να τις πλένουν και όταν νοτίζουν να αντικαθίστανται ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με βαλβίδα.

«Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες για τον κορωνοϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης