Ελλάδα

Παράταση lockdown και άρση μέτρων με το «σταγονόμετρο»: Τι ανοίγει από 1η Φεβρουαρίου

Τον οδικό χάρτη για την σταδιακή έξοδο της χώρας από το lockdown παρουσίασαν σήμερα η Νίκη Κεραμέως και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τι αλλάζει από 1η Φεβουαρίου

1

Βήμα – βήμα θα γίνει επανεκκίνηση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας μας, καθώς η σχετική σταθεροποίηση της πανδημίας όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες εβδομάδες και η πορεία του εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών, δίνουν περιθώρια για σταδιακό άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων εν μέσω του lockdown.

Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια


Ειδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν πάλι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Ωστόσο, στις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή εκείνες που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως που έδωσε εκτάκτως το «παρών» στη σημερινή ενημέρωση, εξειδίκευσε τα μέτρα με τα οποία θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως υποστήριξε πως όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Ανεβάζουν ρολά και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ


Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος γνωστοποίησε πως από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ.

Απαραίτητη προϋπόθεση όπως τόνισε, για το εκ νέου άνοιγμα των καταστημάτων ΟΠΑΠ, τα οποία είχαν κλείσει λόγω του lockdown, είναι να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, έκανε γνωστό, ότι κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ Play.

Παράταση για απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακίνηση εκτός νομού


Παράλληλα, ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε όλη τη χώρα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Όπως είπε, για μια εβδομάδα παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η αποστολή SMS για τη μετακίνηση και η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων με τις εξαιρέσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Νέα εξαίρεση για φοιτητές - Τι αλλάζει στα ταξί


Παράλληλα, σήμερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια ειδική πρόβλεψη για τους φοιτητές που θέλουν να ξενοικιάσουν τα σπίτια τους.

«Οι φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως τριών ημερών (72 ωρών) με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου από το TAXIS» επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα είναι και τα άτομα που επιτρέπονται σε κάθε ταξί, με τον κ. Χαρδαλιά να τονίζει πως πλέον επιτρέπονται δύο επιβάτες ανά ταξί, πλέον του οδηγού.

Ποιες περιοχές παραμένουν σε σκληρό lockdown για μια επτά ακόμη ημέρες


Παράλληλα, το σκληρό lockdown λαμβάνει παράταση μίας ακόμη εβδομάδα ακόμη, ως τη 1η Φεβρουαρίου δηλαδή, στις ακόλουθες περιοχές:

  • Βοιωτία με 114 ενεργά κρούσματα.
  • Λέσβο με 59 ενεργά κρούσματα.
  • Δήμο Σπάρτης με 49 ενεργά κρούσματα.
  • Δήμο Εορδαίας με 66 ενεργά κρούσματα.
  • Δ.Ε. Κρόκου με 33 ενεργά κρούσματα.

Καθώς και:

  • Δ.Ε. Σιάτιστας με 13 ενεργά κρούσματα.
  • Δήμο Ασπροπύργου με 78 ενεργά κρούσματα.
  • Δήμο Αχαρνών όπου σε συγκεκριμένες γειτονιές παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων αντί για μείωση, χτες τα κρούσματα ήταν 175 ενώ πριν από μία εβδομάδα που ξεκίνησαν τα μέτρα ήταν 166.

Τι ισχύει για ψάρεμα και κυνήγι


Τέλος, για μία τουλάχιστον εβδομάδα παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, να τονίζει πως δεν επιτρέπεται, τουλάχιστον μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τίποτα από τα δύο.

Εξαίρεση όσον αφορά το κυνήγι θα αποτελέσουν οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου θα επιτρέπεται μόνο το κυνήγι αγριόχοιρου, ενώ τα επιτρεπόμενα άτομα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι μέχρι τέσσερα.

Δείτε επίσης