Ελλάδα

Άνοιξαν στόματα, αποκαλύφθηκαν βιασμοί

Γνωστές αθλήτριες σχολιάζουν στη «ΒτΚ» όσα συγκλονιστικά αποκαλύπτονται στο χώρο, ενώ κάποιες καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά, ευτυχώς πιο ανώδυνα

olimpionikes

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό της από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ομοσπονδίας, με πλήθος κόσμου να της συμπαραστέκεται, αλλά και πολλές γυναίκες να βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά, πιο ανώδυνα ή εξίσου σοβαρά.

«Όταν τελείωσε, συνειδητοποίησα πως με είχε βιάσει. Ό,τι και αν του είπα, αυτός δεν σταμάτησε. Όπως και αν του έδειξα ότι δεν επιθυμώ αυτή τη συνεύρεση, αυτός δεν το δέχθηκε. Και τελικά, είχα γίνει θύμα...».

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή της και συγκλόνισε, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή της στον εισαγγελέα. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, είχε ήδη κατονομάσει τον μέχρι και πρότινος υψηλόβαθμο παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που ασέλγησε πάνω της, πριν από 23 χρόνια, αλλά μάλλον θα μείνει ατιμώρητος ποινικά.

Αν και βαρύ, το αδίκημα του βιασμού έχει υποπέσει σε παραγραφή, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται, αφενός για να διαπιστωθούν άλλες έκνομες ενέργειες του ίδιου δράστη, και αφετέρου να αποκαλυφθούν νέα περιστατικά.

Ένα καταγγέλθηκε στις εισαγγελικές Αρχές μέσω, αρχικά, της Σοφίας Μπεκατώρου και αφορά 21χρονη, σήμερα, αθλήτρια, επίσης στην ιστιοπλοΐα, με παγκόσμιες διακρίσεις. Δράστης ο ίδιος της ο προπονητής, όταν εκείνη ήταν μόλις 11 ετών. Επειδή η κοπέλα μένει σε κλειστή κοινωνία άργησε τρία χρόνια να το πει ακόμη και στους γονείς της.

Όταν το έμαθαν, πήγαν στην Αστυνομία, αλλά ο οικείος Ναυτικός Όμιλος, αντί να το γνωστοποιήσει στην Ομοσπονδία, το απέκρυψε κάνοντάς της, ταυτόχρονα, «πόλεμο». «Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί», λέει τώρα η 21χρονη αθλήτρια και φοιτήτρια, που πήρε το θάρρος να εκμυστηρευτεί την τραυματική εμπειρία στη Σοφία Μπεκατώρου, όταν εκείνη γνωστοποίησε δημόσια το αντίστοιχο δικό της θέμα.

Κατόπιν τούτων, η κοπέλα θα κληθεί τα επόμενα 24ωρα από τις εισαγγελικές Αρχές. Εκτός από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έχει παρέμβει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλειώτας, που απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Εισαγγελίες της χώρας να ερευνούν κατά προτεραιότητα κάθε πιθανή αλλά και... απίθανη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση, ιδίως αν πρόκειται για ανήλικα θύματα ή για γυναίκες με σχέσης εξάρτησης με τους δράστες, όπως ανέλιξη αθλητριών ή φοιτήτριες – καθηγητές.

Αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, όλες οι Ολυμπιονίκες και συναθλήτριες των δύο γυναικών που κατήγγειλαν «δύο βιασμούς με όλο τους το νόημα», εξέφρασαν τη απεριόριστη στήριξή τους, ενώ πολλές έσπευσαν να αναφέρουν και δικές τους εμπειρίες, που, ευτυχώς, δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο. Ορισμένες μιλούν γι' αυτό σήμερα στη «Βραδυνή της Κυριακής», άλλες ανησυχούν ότι ο αθλητισμός φαίνεται ως το πιο βρώμικο κομμάτι της κοινωνίας, χωρίς να είναι έτσι.

Μαρίνα Ψυχογιού: Δεν έπεσα από τα σύννεφα


Δείτε επίσης