Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Κρίσιμη η δεύτερη δόση του εμβολίου

«Οι μεταλλάξεις είναι τα “όπλα” που έχουν οι ιοί απέναντί μας»

ÅÍÇÌÅÑÙÓÇ ÁÐÏ ÔÏ ÕÐ. ÕÃÅÉÁÓ ÃÉÁ ÔÏ ÅÈÍÉÊÏ Ó×ÅÄÉÏ ÅÌÂÏËÉÁÓÔÉÊÇÓ ÊÁËÕØÇÓ ÊÁÔÁ ÔÏÕ ÊÏÑÏÍÏÚÏÕ  (ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ EUROKINISSI)

Στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας αρχικά για τα δύο στάδια του εμβολιασμού, δηλαδή την πρώτη και την δεύτερη δόση.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Δημιουργούνται σιγά – σιγά. Εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο ανοσίας», είπε επιπρόσθετα.

«Με την χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%» είπε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας πως αν δεν γίνει η δεύτερη δόση όταν πρέπει, είναι σαν να έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό.

Στην συνέχεια, η ίδια σημείωσε πως «παρά το ότι σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει μια σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική».

«Οι μεταλλάξεις είναι τα “όπλα” που έχουν οι ιοί απέναντί μας» συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου, καθησυχάζοντας πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν διακυβεύεται από τις μεταλλάξεις αυτές.

Παρακολουθείστε την ζωντανά:


https://www.youtube.com/watch?v=T0jf9zh3Lzs

Δείτε επίσης