Ελλάδα

Σε ποιους πρέπει να χορηγείται η κολχικίνη - Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις

Για την κολχικίνη αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος

1

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για για το φάρμακο κολχικίνη που πλέον θα χορηγείται σε ορισμένους ασθενείς κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και για το υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι σε κάποιες από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

«Η κολχικίνη είναι μια θεραπευτική προσέγγιση όπως είναι όλα τα φάρμακα μέχρι στιγμής για τον κορωνοϊό. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα θεραπευτικό κενό για τους ασθενείς που είναι σπίτι τους. Εκεί έρχεται η κολχικίνη που χρησιμοποιούμε κυρίως σε ρευματικά νοσήματα και σε καρδιολογικά προβλήματα. Είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο», ανέφερε στο Mega ο κ. Γώγος.


Παράλληλα, ξεκαθάρισε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χορηγείται αυτό το φάρμακο: «Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου, στο σπίτι, σε ασφαλή δόση χωρίς παρενέργειες. Αν κάποιος γνωρίζει ότι νοσεί, πρέπει να τη λάβει άμεσα. Στο πρώτο 24ωρο αν είναι δυνατόν. Οι προϋποθέσεις είναι κάποιος να έχει θετικό μοριακό τεστ, και να μην είναι ασυμπτωματικός. Οι άνω των 60 που νοσούν, την παίρνουν όλοι γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Για τους υπόλοιπους, από 18 που επιτρέπεται η χορήγηση έως 60, είναι αυτοί που νοσούν και είναι συμπτωματικοί και έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Χορηγείται με ιατρική συνταγή και υπάρχει οπωσδήποτε και μια παρακολούθηση».

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο κάποιας παρενέργειας από την κολχικίνη ήταν ξεκάθαρος: «Παρενέργειες ιδιαίτερες η κολχικίνη δεν έχει. Πρέπει να προσέξουμε τη χορήγησή της μαζί με άλλα φάρμακα, που μπορεί η χορήγησή τους μαζί να έχει κάποιες παρενέργειες. Πρέπει ο γιατρός που τη χορηγεί να γνωρίζει την αγωγή του ασθενούς, ώστε να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα».

Δείτε επίσης