Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: Εισαγγελικό «όχι» στην αναβάθμιση του κατηγορητήριου για τα στελέχη της Πυροσβεστικής

Είναι η τρίτη φορά που ένα τέτοιο αίτημα απορρίπτεται από την εισαγγελία

mati12

O αρμόδιος εισαγγελέας απέρριψε για τρίτη συνεχόμενη φορά το αίτημα του ανακριτή που είναι υπεύθυνος για την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η κατηγορία λοιπόν εναντίον των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν αναβαθμίστηκε από πλημμέλημα σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Νούλης εισαγγελέας που εξέτασε το αίτημα του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη για αναβάθμιση της κατηγορίας, έκρινε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό, αφού κατά τη νομική άποψή του, από την έρευνα δεν προέκυψαν νεότερα στοιχεία ικανά στοιχεία να θεμελιώσουν την απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κρίθηκε επίσης, όπως και στο παρελθόν άλλωστε για τα άλλα δυο αντίστοιχα αιτήματα, πως τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ανακριτής δεν αποτελούν νέα πραγματικά περιστατικά που ανάγονται στο χρόνο διάπραξης των εξ αρχής διωχθέντων πλημμελημάτων. Για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι δεν ήταν ικανά να θεμελιώσουν ενδεχόμενο δόλο, όπως απαιτεί ο νόμος.

Επί της νέας αυτής εξέλιξης πάντως αρμόδιες εισαγγελικές πηγές ανέφεραν πως αν υπήρχαν τα στοιχεία που θέτει ο νόμος για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, τότε η βαρύτερη συμπληρωματική δίωξη θα είχε ασκηθεί, ως η νομοθεσία ορίζει. Και μια μάλιστα τη στιγμή που η υπόθεση με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των νέων στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί κατά την ανάκριση για το Μάτι είναι και καταθέσεις μαρτύρων αλλά και απολογίες κατηγορουμένων που αναφέρουν πως αστυνομία και τροχαία δεν απομάκρυναν τους πολίτες από τις περιοχές που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες διότι δεν υπήρχε σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως ο νόμος απαιτεί.

Δείτε επίσης