Ελλάδα

Ανησυχία για τρίτο κύμα κορωνοϊού - Επιχειρησιακός συντονισμός του ΕΣΥ

Τι τονίζει η επιστημονική κοινότητα

ermou

Oι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το τρίτο κύμα του κορωνοϊού θα εκδηλωνόταν τον Μάρτιο, όμως, η αύξηση κατά 45% στα κρούσματα στην Αττική μέσα σε μια εβδομάδα, μπορεί να το φέρει πιο πριν.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, προκειμένου άπαντες να είναι έτοιμοι, εν όψει του νέου κύματος του ιού.

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει βαρύνουσα σημασία, αφού δεν αποκλείεται να καταλήξει σε αυστηρότερο lockdown.

Στόχος των ειδικών είναι να αποτραπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ καταγράφεται σταθερά ήπια αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα κρούσματα που σημειώθηκαν τις τρεις τελευταίες Κυριακές αποτυπώνουν την μικρή άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης.

Συγκεκριμένα, χθες καταγράφηκαν 484 κρούσματα, διπλάσια κρούσματα σε σχέση με την Κυριακή 17 Ιανουαρίου (237 περιστατικά) και αυξημένα κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή 24 Ιανουαρίου όταν και ανακοινώθηκαν συνολικά 334 μολύνσεις.

Οι επικεφαλής στο υπουργείο Υγείας έχουν δρομολογήσει έναν νέο επιχειρησιακό συντονισμό στο ΕΣΥ.

Αυτός περιλαμβάνει την καταγραφή των διαθέσιμων «δυνάμεων» από κλίνες και εξοπλισμό μέχρι προσωπικό και την ανασύνταξή τους αν χρειαστεί.

Οι επιστημονική κοινότητα εκφράζει έντονες ανησυχίες. Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι η βρετανική μετάλλαξη του ιού βρίσκεται παντού από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα.

Όσον αφορά στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, κατά τον καθηγητή, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.

Μάλιστα, επεσήμανε την πιθανότητα ο ιός να ξεπερνά την ανοσία, γεγονός που σημαίνει ότι επιστρέφουμε στην εποχή της Ουχάν.

Συγκεκριμένα, είπε: «Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν».

Ερωτηθείς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νίκος Θωμαϊδης στο Mega, ενώ επεσήμανε πως από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.

Μάλιστα, η τελευταία εβδομάδα είναι η πιο ανησυχητική, αφού παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ είπε ακόμα: «Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας».

Γεωργιάδης: Ολικό lockdown αν χρειαστεί – Ζητήσαμε να μπει φραγή στα sms


Δείτε επίσης