Ελλάδα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει τα πρόστιμα για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων

Οι Ανώτατοι Δικαστές θα συνεδριάσουν και θα λάβουν ενιαία απόφαση για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα των διοικητικών προστίμων της ΕΛΑΣ

symboulio_ste

Σε μια πιλοτική δίκη το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει όλες τις υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ της ΕΛΑΣ, όσον αφορά - σε πρώτη φάση - τις συναθροίσεις, τα οποία «παγώνουν» για όσους ως τώρα έχουν προσφύγει δικαστικά.

Η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε συγκαλέσει την αρμόδια τριμελή επιτροπή, η οποία αποφάσισε, το όλο ζήτημα να αξιολογηθεί ως ενιαίο και η απόφαση να αφορά όλες τις υποθέσεις που υπάρχουν τώρα ή θα προκύψουν στο μέλλον.

Αφορμή στάθηκαν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συνολικά, είχαν επιβληθεί 94 διοικητικά πρόστιμα καθώς παραβιάστηκε η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ που, λόγω της πανδημίας, είχε απαγορεύσει όλες τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων στο σύνολο της επικράτειας.

Οι 46 από τους «παραβάτες» είχαν προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για ακύρωση του προστίμου, χωρίς όμως να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους.

Έτσι, στη συνέχεια, προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ληφθεί ενιαία απόφαση βάσει του νόμου 3900/2010 ενώ επικαλέστηκαν ότι ανάλογες υποθέσεις εκκρεμούν σε Κέρκυρα, Ηράκλειο και Τρίκαλα.

Μεταξύ άλλων, επικαλούνται τα άρθρα 11, 25 και 43 του Συντάγματος για την προστασία των δημόσιων συναθροίσεων κλπ.

Δείτε επίσης