Ελλάδα

«Θύμα» χάκερ έπεσαν τα Αμυντικά Συστήματα

Η ψηφιακή επίθεση έγινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας

geetha

Άγνωστοι παραβίασαν το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και απέκτησαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Η ψηφιακή επίθεση έγινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Στην έρευνα για το συμβάν λαμβάνουν μέρος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η αστυνομία, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι υπήρξε ανησυχία ότι η εταιρεία έπεσε θύμα ηλεκτρονικής κατασκοπείας από ξένη χώρα.

Την παραβίαση διαπίστωσαν τα στελέχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και αμέσως ενημέρωσαν το Πεντάγωνο, ζητώντας τη συνδρομή της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ.

Αρμοδιότητα της συγκεκριμένης διεύθυνσης είναι ακριβώς η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις των κρίσιμων υποδομών της χώρας και των φορέων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στελέχη της ΔΙΚΥΒ μετέβησαν για αυτοψία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ το ίδιο έκαναν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας. Η ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε είναι η μόνη που, εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας να προχωρήσει στον σχηματισμό δικογραφίας.

Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν στην «Κ» ότι οι δράστες κατάφεραν να παραβιάσουν υπολογιστές που λειτουργούν στα γραφεία της εταιρείας και όχι το δίκτυο που είναι συνδεδεμένο με το κομμάτι της παραγωγής.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Ακόμα, κυβερνητικός αξιωματούχος που ερωτήθηκε σχετικά εκτίμησε ότι το συμβάν δεν συνδέεται με δράση κατασκόπων αλλά με ψηφιακό εκβιασμό (ransomware).

Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος ασφαλείας, ο οποίος μιλώντας στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψε ότι οι δράστες έχουν κλειδώσει αρχεία της εταιρείας και ζητούν την καταβολή λύτρων σε κρυπτονομίσματα (bitcoins) προκειμένου να επιτρέψουν στο προσωπικό την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρείας. Οι λεπτομέρειες της επίθεσης θα γίνουν γνωστές μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οργανισμών και εταιρειών κυβερνοασφάλειας, οι επιθέσεις ransomware γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη έξαρση, ενώ το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί εν μέσω πανδημίας. H ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol έχει μάλιστα επισημάνει σε ανακοινώσεις της την απειλή επιθέσεων ψηφιακού εκβιασμού, δίνοντας συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

Ανακοινώθηκε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα αναλάβουν την παραγωγή του λεγόμενου «εθνικού τυφεκίου», το οποίο υπολογίζεται πως θα αντικαταστήσει το σημερινό όπλο G3 που χρησιμοποιείται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπλέον, η εταιρεία έχει συμβληθεί με χώρες του εξωτερικού για την παραγωγή φυσιγγίων διαφόρων τύπων. Για την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ΕΑΣ είχε μιλήσει στη Βουλή και ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Δείτε επίσης