Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Βράζει» η Αττική - Πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφεται στους διασωληνωμένους τις τελευταίες ημέρες

ermou

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στη χώρα μας, λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Παράλληλα, συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, με την πληρότητα στις ΜΕΘ της πρωτεύουσας να είναι κοντά στο 90%.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση οδήγησε την κυβέρνηση να προβεί σε παράταση, κατά μία εβδομάδα, του σκληρού lockdown.

Χθες (27 Φεβρουαρίου) καταγράφηκαν στη χώρα μας 1.630 νέα κρούσματα και 29 επιπλέον θάνατοι από τον ιό.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων το 51.8% αφορά άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, τα 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.550 έχουν να κάνουν με ήδη γνωστό κρούσματα.

Επί σειρά ημερών ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού πλησιάζει τα 2.000, ενώ κατακόρυφη αύξηση καταγράφεται και στους διασωληνωμένους.

Στοίχημα αποτελεί, πάντως, η διαχείριση του κύματος των ασθενών που κατακλύζουν τα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο.

Έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ

Σε αυτή, αποφασίστηκε η παραχώρηση ακόμη 70 κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες της πανδημίας που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική θα ανέλθουν στις 340.

«Η πίεση είναι τεράστια στην Αττική, όλα τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα και έχουν εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας καθώς το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική», τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ 100.3 ο Γιάννης Καλομενίδης, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

Ανέφερε επίσης ότι μετά από εφημερία στο νοσοκομείο η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid ενώ η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ. Επιπρόσθετα εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στην Αττική δεν θα αιφνιδιαστούμε όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. Βοηθά και το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εμβολιαστεί και έτσι δεν θα απουσιάζουν από τα νοσοκομεία στην κορύφωση της μάχης, είπε. Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι θα έχει επιτευχθεί το φθινόπωρο.

Δείτε επίσης