Ελλάδα

Οι «προθεσμίες» του Μαρτίου - Τι ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Ο Μάρτιος «φέρνει» αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για τις αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

astunomia-elegxos

Νέες προθεσμίες ισχύουν για μια σειρά ρυθμίσεων, που εφαρμόζονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας.

Ο Μάρτιος «φέρνει» αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για τις αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ απαιτείται επικαιροποίηση των εντύπων για τη μετακίνηση των εργαζόμενων.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής :

1.Από αύριο οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους. Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε: καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τηλεργασία και νόμιμη άδεια

2.Από αύριο και μέχρι το τέλος του μήνα υποβάλλουν δηλώσεις για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό για τον Μάρτιο (α ´ φάση). Επισημαίνεται ότι στον μηχανισμό εντάσσονται για τον μήνα Μάρτιο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου γίνεται υποβολή δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον μήνα Φεβρουάριο (Β’ φάση).

3.Προθεσμία από τις 3 έως και τις 7 Μαρτίου έχουν οι επιχειρήσεις για να προαναγγέλουν τις αναστολές του μήνα στο σύστημα «Εργάνη». Στο ίδιο διάστημα θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου 2021.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, για τις δηλώσεις νέων αναστολών από 8 Μαρτίου και μετά, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο «Εργάνη» τις αναστολές αυτές τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξής τους.

Δείτε επίσης