Ελλάδα

Πρίγκιπας Κάρολος: «Χαίρε ω χαίρε ελευθερία - Ζήτω η Ελλάς»

Με μία ελληνική φράση έκλεισε την ομιλία του ο πρίγκιπας Κάρολος στο Προεδρικό Μέγαρο

Κάρολος

Ο πρίγκιπας Κάρολος κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του πριν το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ευχαρίστησε αρχικά για την πρόσκληση «σε αυτόν τον υπέροχο εθνικό εορτασμό».«

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος "Δικαία των Εθνών" από το Ισραήλ» είπε στη συνέχεια.«Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα.

Τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Σε αυτό δεν είμαι μόνος. Ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας» υπογράμμισε ο πρίγκιπας Κάρολος.«Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει» πρόσθεσε.

«Σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μας είναι ισχυροί» υπογράμμισε.

Στο τέλος, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είπε στα ελληνικά: «Χαίρε ω χαίρε ελευθερία. Ζήτω η Ελλάς».

Δείτε επίσης