Ελλάδα

Δ. Σαρηγιάννης: «Αδύνατο το άνοιγμα λιανεμπορίου πριν τις 12 Απριλίου»

Προβλέψεις για 3.900 κρούσματα

12 Απριλίου

Κρούσματα κορωνοϊού και διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες, με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη να εκτιμά ότι είναι αδύνατο να μιλάμε για άνοιγμα λιανεμπορίου πριν τις 12 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή εφιαλτικές είναι και οι προβλέψεις για τις ημερήσιες μολύνσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τις 3.900.

«Αδύνατο να μιλάμε για άνοιγμα εμπορίου πριν τις 12 Απριλίου»

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε στο Mega πως είναι ανώφελο να συζητάμε πότε θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο, καθώς τα μέχρι τότε στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά.

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον», σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα ώστε όταν ανοίξουμε να το κάνουμε με υψηλότερη υγειονομική ασφάλεια από ότι όταν κλείσαμε.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι «σημαντικό να μπει απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μειώσουμε την έκθεση του κοινού σε ιικό φορτίο στα λεωφορεία αυξάνοντας τον αριθμό τους».

Σε πτωτική πορεία το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου

«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα. Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσαν να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι».

Σημαντικό βήμα για την πορεία της πανδημίας, αποτελούν τα self-tests τα οποία θα κάνουν οι πολίτες μόνοι τους. Τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης, ανέφερε, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσει αυτός ο μεμψίμοιρος διάλογος για το πώς μπορούν να γίνουν τα τεστ».

Δείτε επίσης