Ελλάδα

Self test: Το μεγάλο στοίχημα με την υποχρεωτική διεξαγωγή του σε σχολεία, τουρισμό και εστίαση

Μέσω αυτού θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς και μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων

Self test

Αναλυτική ενημέρωσηγια τον τρόπο διεξαγωγής των self tests έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε πως «κάνοντας self test μια φορά την εβδομάδα θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων». Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε πως τα τεστ θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου και θα έχουν απλές οδηγίες χρήσης. Μάλιστα το άνοιγμα της αγοράς, του λιανεμπορίου, των καταστημάτων, των σχολείων, της εστίασης και του τουρισμού θα γίνει μέσω των self test.

Η διάθεσή των τεστ θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου στα φαρμακεία και για να μην υπάρξει συγχρωτισμός θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών που είναι εργασιακά ενεργοί. Σε περίπτωση που κάποιο τεστ είναι θετικό οι πολίτες θα κάνουν rapid σε δημόσια δομή για επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Υποχρεωτικό το self test για ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό δικαστήρια, σχολεία

Υποχρεωτικό θα είναι το τεστ για του τομείς: ναυτιλίας, εστίασης, τουρισμού, δικαστήρια ενώ μία φορά την εβδομάδα τα υπάρχει τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Αναλυτικότερα, με διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων, σε συνδυασμό με την πρόοδο εμβολιασμού του πληθυσμού, θα γίνει η επανεκκίνηση με ασφάλεια σε διάφορες δραστηριότητες. Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) κυρίως για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν.


Όπως είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία, περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Η εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός στοχοποιημένος και τυχαιοποιημένος έλεγχος μέσω rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale των ΗΠΑ η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2.8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους

Στη Σλοβακία επίσης η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Τι είναι τα self test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στην χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test. Η διάθεση τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

«Προκειμένου να αποφύγουμε το συγχρωτισμό, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες εξετάζουμε το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μας ενδιαφέρει η επαννεκίνηση της αγοράς. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης θα δοθούν τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν επίσης τις επόμενες ημέρες οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κοκ.).

«Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορονοϊού. Επιπλέον, για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.


https://www.youtube.com/embed/mHVOMWpjLrc


Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωση του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Επισημαίνεται ότι, η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Συζητείται διπλή ή ενισχυμένη μάσκα

Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για εικόνα σταδιακής σταθεροποίησης για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για σταθεροποίηση του δείκτη θετικότητας στο 6%, ενώ σημείωσε πως στα νοσοκομεία της Αττικής παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση των εισαγωγών στις χθεσινές εφημερίες.

Παράλληλα σημείωσε πως «συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου» που μαζί με άλλα «όπλα», θα βοηθήσουν στο άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων. Όπως είπε η καθηγήτρια, περιμένουμε πρώτα τη μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και σταθεροποίηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Το σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα γίνει όπως σημείωσε με βάση την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας, αλλά συνυπολογίζοντας τα κοινωνικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά οφέλη.

Δείτε επίσης