Ελλάδα

Δώρο Πάσχα: Βήμα - βήμα πώς θα δοθεί στους εργαζομένους σε αναστολή

Η διαδικασία θα είναι ακριβώς ίδια με εκείνη των Χριστουγέννων και όχι με το περσινό μοντέλο

xrimata

Έως τις 28 Απριλίου θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους που είναι ή ήταν σε αναστολή από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2021, αφού το Κράτος θα δώσει την δική του συμμετοχή με βάση τα 534 ευρώ των αναστολών, ενώ ο εργοδότης θα δώσει το υπόλοιπο ποσό με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου.

Η διαδικασία θα είναι ακριβώς ίδια με εκείνη των Χριστουγέννων και όχι με το μοντέλο το περυσινό που προκάλεσε προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ οι επιχειρήσεις «κλειστές» και πληττόμενες, θα πρέπει να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως 30/4/2021.

Το «μερίδιο» των επιχειρήσεων θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού και θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους το αργότερο τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου. Από εκεί και πέρα, το ποσό από το επίδομα Πάσχα, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος, δηλαδή με βάση τα 534 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι αναστολές δηλώνονται, πλέον, εκ των προτέρων, η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται ότι θα γίνει στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 210 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές επί του επιδόματος Πάσχα, για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, μετά τον αιφνιδιασμό της πανδημίας, οι επιχειρήσεις καλούνταν να καταβάλουν συνολικά το Δώρο Πάσχα αλλά με προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου κι εν συνεχεία ήρθε το Κράτος να καλύψει το δικό του μερίδιο με βάση τις αναστολές συμβάσεων. Το στοίχημα του υπουργείου Εργασίας, σε κάθε περίπτωση, είναι να αποτρέψει φαινόμενα σαν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου εργοδότες εκβίασαν ή άσκησαν βία σε εργαζομένους, απαιτώντας να πάρουν πίσω το επίδομα.

Δείτε επίσης