Ελλάδα

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα στοιχεία για τη λειτουργία του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Πρόκειται για το πιο περίπλοκο δείγμα μηχανικής που έχει βρεθεί από τον αρχαίο κόσμο

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα στοιχεία για τη λειτουργία του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Όπως ανακοινώθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, ένα σημαντικό μέρος του αινίγματος που περιβάλλει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, λύθηκε. Συγκεκριμένα, αποκρυπτογραφήθηκε το μπροστινό μέρος του Μηχανισμού, μίας ιδιαίτερα πολύπλοκης για την εποχή της συσκευής, η οποία επέτρεπε την πρόβλεψη διαφόρων αστρονομικών φαινομένων.

Για την εξέλιξη αυτή, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο ερευνητής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, Άρης Δακανάλης τονίζοντας πως η ερευνητική ομάδα στην οποία ανήκει εκτιμά πως έγινε ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση όλων των δυνατοτήτων του Μηχανισμού και του τρόπου με τον οποίο κατάφερνε να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τα ουράνια φαινόμενα.

Δείτε το σχετικό βίντεο


https://www.youtube.com/embed/9VlFUE6ISZw

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που τοποθετείται στα ελληνιστικά χρόνια μεταξύ 150π.Χ και 100 π.Χ, αποτελεί το πιο περίπλοκο δείγμα μηχανικής που έχει βρεθεί από τον αρχαίο κόσμο. Είναι μια συσκευή ηλικίας 2.000 ετών και χρησιμοποιούταν για να προβλέψει τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, των θέσεων των πλανητών αλλά και των ημερομηνιών των Ολυμπιακών αγώνων.

Ο Μηχανισμός ανακαλύφθηκε το 1901 από Έλληνες αλιείς σε ναυάγιο πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα. Από τότε, η συνεχόμενη μελέτη του τόσο από Έλληνες όσο και από επιστήμονες άλλων χωρών αυξάνει διαρκώς την κατανόηση των λειτουργιών του. Σημαντικά κομμάτια της αποκρυπτογράφησης του παζλ συμπλήρωσε ο αείμνηστος καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ Ιωάννης Σειραδάκης, που πρωτοστάτησε στη σύγχρονη έρευνα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Δείτε επίσης