Ελλάδα

Lockdown: Υπό το βάρος χιλιάδων κρουσμάτων συνεδριάζουν αυτή την ώρα οι ειδικοί

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για ποιες από τις δραστηριότητες θα ανοίξουν και υπό ποιους υγειονομικούς όρους

ermoustr_lockdown

Με βαρύ φορτίο λόγω αυξημένων κρουσμάτων και θανάτων μετά από εκείνους που δεν καταφέρνουν να βγουν δυνατοί από τις ΜΕΘ η κυβέρνηση και οι ειδικοί εξετάζουν ποιες από τις δραστηριότητες θα ανοίξουν και υπό ποιους υγειονομικούς όρους.

Η κυβέρνηση πλέον έχοντας διαφορετικές εισηγήσεις δεν προσμετρά μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά το «ισοζύγιο» εκείνων που διασωληνώνονται με εκείνους που παίρνουν εξιτήριο από τις ΜΕΘ καθώς και τους πολίτες που εισέρχονται σε μονάδες υγείας έχοντας νοσήσει και εκείνους που βγαίνουν έχοντας πλήρως αναρρώσει.

Η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διαχείριση της πανδημίας με τον υπουργό υγείας Β. Κικίλια να απαντά στην αντιπολίτευση ότι στη μάχη του κορωνοϊού ήδη έχουν προσέλθει τα 3/4 των ιδιωτικών γιατρών.

Ωστόσο χθές τα καταμετρημένα κρούσματα μετά από 67 χιλιάδες τεστ ήταν ιδιαίτερα αυξημένα ξεπερνώντας τις 4 χιλιάδες.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός υγείας με τους εκπροσώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρουσία και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα να πιέζει το εθνικό σύστημα υγείας και για αυτό χρειάζεται εγρήγορση και κανένας εφησυχασμός. Οι μονάδες εντατικής Θεραπείας δέχονται ισχυρές πιέσεις αλλά χάρις των γιατρών που δίνουν μεγάλο αγώνα το σύστημα δεν έχει καταρρεύσει τουλάχιστον προς το παρόν.

Μπροστά σε αυτή την εικόνα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει παράλληλα και την κόπωση των πολιτών οι οποίοι καθημερινά πλέον δεν ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και κυρίως τα νέα παιδιά που λόγω και του καλού καιρού βρίσκονται εκτός των οικιών τους έξω από καφέ και μπαρ που παραμένουν βεβαίως κλειστά αλλά που όμως γεμίζουν τις γειτονιές κυκλοφορώντας χωρίς κανέναν περιορισμό.

Για αυτό και εξετάζεται η αλλαγή του περιοριστικού μείγματος με αρχή κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο όπου θα επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με αυτοκίνητο. Στόχος είναι τη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξει καταρχήν το λιανεμπόριο, με φυσική παρουσία στα καταστήματα κι αφού πριν οι πολίτες στέλνουν μήνυμα στο 13032 με διάρκεια 3 ώρες

Λόγω του ότι ως τη Δευτέρα δεν αναμένεται να έχουν φτάσει τα σελφ τεστ σε όλα τα σχολεία, αυτά αναμένεται να ανοίξουν το διάστημα 8 με 12 Απριλίου. Η προτεραιότητα είναι καταρχήν λύκεια και ακολουθούν τα γυμνάσια. Κάθε Δευτέρα μαθητές και καθηγητές θα κάνουν “SELF TEST” ενώ όσα εμβόλια κατά του κορvνοϊού μένουν αδιάθετα θα πηγαίνουν προς χρήση και στους καθηγητές. Προτεραιότητα θα δοθεί σ τα Λύκεια

Μεγάλο ζητούμενο είναι η εστίαση με τους ειδικούς να προσανατολίζονται στο άνοιγμά της 12 ή 19 Απριλίου πάντα σε ανοικτούς χώρους. Ενώ στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και ο τουρισμός.

Δείτε επίσης