Ελλάδα

Μιχαηλίδου : Απόλυτη προτεραιότητα η παιδική προστασία και η οικογένεια

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου εστίασε στη θέσπιση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης

Michailidou 13 12 20

Στη θέσπιση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης, εστίασε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας πως συνιστά το θεμέλιο μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, η οποία πλέον ασκείται από την Κυβέρνηση αυτή στοχευμένα και υπεύθυνα.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, ένα χρόνο πριν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θέσπισε το επίδομα γέννησης, το πρώτο θεμελιώδες μέτρο στη διαμόρφωση μίας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής.

Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2020, έλαβαν επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης.

Ακολουθώντας ευρωπαϊκές πρακτικές, ενισχύθηκαν οι νέες οικογένειες με 2.000 ευρώ σε δύο δόσεις, εξασφαλίζοντας ένα μέρος από τα σημαντικά και κοστοβόρα αρχικά έξοδα της ανατροφής του παιδιού.

«Το επίδομα γέννησης αποτελεί σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο την προμετωπίδα της πολιτικής μας με στόχο την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης στη χώρα μας», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου,

Κατά την ίδια : «Όλους αυτούς τους μήνες αποδείξαμε με πράξεις ότι η παιδική προστασία και η οικογένεια είναι απόλυτη προτεραιότητά μας.

Η ανάπτυξη μίας χώρας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δημογραφική ισορροπία.

Η χορήγηση του επιδόματος γέννησης, ήταν το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που ήδη υλοποιούμε - όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί, τη μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα και την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών - διαμορφώνουμε μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αλλά και την προστασία του παιδιού».

Ειδικότερα, το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος καθορίζεται κατά τρόπο που καθιστά τη χορήγησή του σχεδόν οριζόντια, με παράλληλη ειδική μέριμνα κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

Το συγκεκριμένο επίδομα έχει στόχο να αναχαιτίσει και να αντιστρέψει τις συνεχείς πτώσεις που παρουσίαζε ο δείκτης γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που οδηγούσε σε γήρανση του πληθυσμού, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021 το επίδομα γέννησης δόθηκε σε 78.500 νεογέννητα. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε φτάνει τα 123 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα μέχρι 30/11/2020: πληρώθηκαν την 1η δόση: 66.864 παιδιά, ενώ για την 2η δόση: 42.988 παιδιά, με τη συνολική δαπάνη 2020 (μέχρι και την πληρωμή του Δεκεμβρίου): 109.852.000 ευρώ.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 το σύνολο των αιτήσεων που θα πληρωθούν είναι 12.525 και το ποσό που θα καταβληθεί είναι 12.596.000 ευρώ.

Η θέσπιση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης συνιστά το θεμέλιο μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής που πλέον ασκείται από την Κυβέρνηση αυτή στοχευμένα και υπεύθυνα.

Δείτε επίσης