Ελλάδα

Στάσσης : Μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα αερίου, άνω των 1000 MW

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης βρέθηκε στο συνέδριο Power and Gas Supply Forum

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÏÕ ÅÐÉ×ÅÉÑÇÓÉÁÊÏÕ ÊÁÉ ÓÔÑÁÔÇÃÉÊÏÕ Ó×ÅÄÉÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÄÅÇ(EUROKINISSI/×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ)

Την πεποίθηση ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα έρθει τρία χρόνια νωρίτερα το 2025,από το 2028, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, κατά τη τοποθέτησή του στο ενεργειακό συνέδριο Power and Gas Supply Forum.

«Είμαστε σε μία διαδικασία για το πώς θα μετασχηματίσουμε την Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου. Σε δύο με τρεις μήνες θα έχουμε λάβει τις τελικές αποφάσεις. Είναι σχεδόν σίγουρο», είπε ο κ. Στάσσης, σημειώνοντας πως θα είναι μία μονάδα με φυσικό αέριο, με στόχο να έχει ισχύ πάνω από 1000MW.

Κατά τον ίδιο : «Η μετατροπή της από λιγνιτική σε φυσικού αερίου θα υλοποιηθεί το αργότερο στα μέσα της δεκαετίας», διευκρινίζοντας πως «η μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως λιγνιτική, αλλά στα μέσα της δεκαετίας θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου».

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της επιχείρησης υποστήριξε ότι «η ΔEΗ θα ήθελε να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες, ακόμη και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που τρέχει και προβλέπει την παύση της λειτουργίας της πλειοψηφίας στο διάστημα 2021-2023.

Ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ απάντησε στο αίτημά μας νωρίτερα, πως δεν μπορεί να συμβεί αυτό για λόγους επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος», εξηγώντας πως η επιχείρηση έχει ζητήσει αποζημίωση για τη διατήρηση της λειτουργίας των μονάδων αυτών, μέσω σχετικού αιτήματος που έχει αποσταλεί από την κυβέρνηση στην Ευρωπαική Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι η Πτολεμαΐδα 5, είναι η τελευταία λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζεται και πρόκειται να λειτουργήσει με αυτό το καύσιμο το 2022, ενώ με βάση τον προγραμματισμό για την απολιγνιτοποίηση, η συγκεκριμένη μονάδα πρόκειται να παύσει τη λειτουργία της ως λιγνιτική το 2028.

Βέβαια, με τη τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, με την ελληνική χονδρεμπορική αγορά, να παραμένει μια από τις ακριβότερες και θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τελική λύση θα είναι το φυσικό αέριο και θα υλοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα της δεκαετίας.

Δείτε επίσης