Ελλάδα

Marfin: Για αυτούς τους λόγους ανοίγει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης

Την αναψηλάφηση της υπόθεσης είχε ζητήσει τον Μάιο του 2020 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

marfin

Οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας φέρεται να διαθέτουν ενδείξεις για εμπλοκή τουλάχιστον 3 προσώπων στον εμπρησμό της Marfin που καταγράφηκε τον Μάιο του 2010.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι τα νέα δεδομένα προέκυψαν από την εκ νέου επεξεργασία και ανάλυση του προανακριτικού υλικού που έγινε από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την αναψηλάφηση της υπόθεσης είχε ζητήσει τον Μάιο του 2020 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Χθες το υπουργείο ανακοίνωσε επίσημα ότι η Εισαγγελία, μετά τα νέα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από την αστυνομία, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τρία κακουργήματα.

Συγκεκριμένα, αυτά της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της παράβασης του νόμου για όπλα και εκρηκτικά.

Η προκαταρκτική εξέταση ανετέθη στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, τα στελέχη της οποίας πρόκειται να προχωρήσουν σε νέο γύρο προανακριτικών ενεργειών για την ταυτοποίηση των δραστών.

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της «Κ», αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν χθες ότι από την επανεξέταση της υπόθεσης το διάστημα από τον Μάιο του 2020 έως σήμερα προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή στον εμπρησμό τριών προσώπων, που μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν βρίσκονταν στο κάδρο των ερευνών.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι υπάρχουν υπόνοιες για ανάμειξη στον εμπρησμό της τράπεζας και στον θάνατο τριών υπαλλήλων της, ακόμη τεσσάρων υπόπτων. Η εμπλοκή τους θα διερευνηθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Άλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις για την τελική έκβαση της έρευνας, διατυπώνοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον η επεξεργασία του προανακριτικού υλικού μπορεί να φέρει αποτέλεσμα 11 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν.


Ως δράστης του εμπρησμού είχε παραπεμφθεί το 2013 να δικαστεί ο 41χρονος σήμερα Θ.Σ. Στο παραπεμπτικό του βούλευμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επικαλείτο τις καταθέσεις δύο αστυνομικών (Οκτώβριος 2012) σύμφωνα με τις οποίες το άτομο που πέταξε βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό της τράπεζας «ταυτοποιείται με τον κατηγορούμενο Θ.Σ. ως προς τα χαρακτηριστικά του σωματότυπού του καθόσον τυγχάνει υψηλής υψομετρικής κατάστασης και κανονικής σωματικής διαπλάσεως». Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε τελεσίδικα της κατηγορίας.

Δείτε επίσης