Ελλάδα

Αυτά είναι τα στοιχεία της ΕΛΑΣ που «άνοιξαν» ξανά τον φάκελο της Marfin

Με όπλο την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα τελευταία 10 χρόνια, «καθάρισαν» πρόσωπα από βίντεο για την υπόθεση της Marfin.

Marfin

Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση της Μαρφίν που διαβίβασε στον Εισαγγελέα η Ελληνική Αστυνομία αφορούν στα πρόσωπα μιας ομάδας διαδηλωτών, που έχουν καταγραφεί από διάφορες κάμερες στην οδό Σταδίου, το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές του Sputnik, δεν πρόκειται για «νέα πρόσωπα» που προήλθαν από την εξέταση νέου οπτικού υλικού, αλλά για ήδη υπάρχον υλικό από κάμερες και κινητά τηλέφωνα, που «καθάρισε» σε βαθμό να γίνουν αναγνωρίσιμα, μέσω νέων τεχνολογιών επεξεργασίας εικόνας, που απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία δεκαετία.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως τα πρόσωπα αυτά μπορεί πλέον να φαίνονται καθαρά, όμως δεν έχουν ταυτοποιηθεί, δηλαδή δεν έχουν αναγνωριστεί ποιοι είναι, και γι’ αυτό τον λόγο ο Εισαγγελέας που μελέτησε τον φάκελο διέταξε τη συνέχιση της έρευνας για την ταυτοποίηση των συγκεκριμένων υπόπτων.

Τι δείχνουν τα βίντεο για τη Μαρφίν

Τα άτομα αυτά που εμφανίζονται να λειτουργούν ως ομάδα, έχουν καταγραφεί σε διάφορα σημεία της Σταδίου να συμμετέχουν σε επεισόδια με επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, στην ουρά της πορείας που ανέβαινε προς το Σύνταγμα. Το υλικό αυτό είχε συλλεγεί από την βασική προανάκριση που ξεκίνησε το 2010 για τη δολοφονία των υπαλλήλων της τράπεζας και τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου Ιανός.

Από αυτή την ομάδα τελικά, λίγα λεπτά πριν τις 14:00 το μεσημέρι, αποκόπηκαν οι δράστες των δύο εμπρησμών, και σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον είναι αναγνωρίσιμα τα πρόσωπά τους, μετά την εξειδικευμένη επεξεργασία που έγινε στα βίντεο τους τελευταίους 10 μήνες από ειδική ομάδα αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας, η οποία και θα συνεχίσει τις έρευνες.

Οι ίδιες αστυνομικές πηγές είπαν πως στον φάκελο αυτό που υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα, δεν υπάρχουν ούτε νέα βίντεο ούτε νέες καταθέσεις. Όλα τα νέα δεδομένα προέρχονται από την τεχνική ανάλυση του συνόλου του οπτικού υλικού και επανεξέταση όλων των μαρτυρικών καταθέσεων και των ευρημάτων που υπήρχαν στην βασική δικογραφία.

Υπενθυμίζουμε ότι βάση εκείνης της δικογραφίας είχε κατηγορηθεί ένας άνδρας 31 χρόνων, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη και αθωώθηκε βάση έλλειψης στοιχείων το 2016, ενώ στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρονταν ως δράστες ακόμη τρία άτομα τα οποία όμως δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ.

Δείτε επίσης