Ελλάδα

Ρόδος: Συνελήφθη πριν διαρρεύσει 1.000 πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά

Και 90 πλαστές κάρτες «κλώνοι»

plasta

Την Πέμπτη το βράδυ συνελήφθη στη Ρόδο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ημεδαπός άνδρας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 1.040 πλαστά χαρτονομίσματα και ενενήντα πλαστικές κάρτες «κλώνοι», καθώς και εξοπλισμό παραχάραξης νομισμάτων και αντιγραφής ψηφιακών καρτών.

Όπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του και προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στο όχημα και την κατοικία του, μεταξύ άλλων: πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ και δολαρίων, σχέδια χαρτονομίσματος χρυσού χρώματος από 5 έως 500 ευρώ, από 5 έως 50 λίρες και από 50 έως 1.000 δολάρια. Επίσης, 90 λευκές πλαστικές κάρτες «κλώνοι», με ξεχωριστό αναγραφόμενο κωδικό, 2 ψηφιακοί δέκτες ανάγνωσης και σκαναρίσματος καρτών, 12 μπρελόκ με ενσωματωμένη κάρτα ανάγνωσης αλγορίθμων και 3 αναγνώστες ψηφιακών καρτών «smart card reader».

Από τη μελέτη και συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων της υπόθεσης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, προκύπτει ότι:

Στα πλαστά χαρτονομίσματα απουσιάζουν τα κινούμενα σύμβολα, το μελάνι μεταβλητού χρωματισμού και η ιριδίζουσα λωρίδα. Στις κάρτες «κλώνους» ήταν δυνατό να αντιγραφούν, μέσω του ψηφιακού δέκτη ανάγνωσης και σκαναρίσματος καρτών ή των ψηφιακών συσκευών (smart card reader), ψηφιακοί κωδικοί από γνήσιες κάρτες. Τα μελάνια εκτύπωσης διαφόρων χρωμάτων, ο επαγγελματικός κόφτης χάρτου, οι κόλλες Α4, που προσομοίαζαν της ποιότητας έντυπου χαρτονομίσματος, καθώς και τα σχέδια χαρτονομίσματος, χρυσού χρώματος, αποτελούν εργαλεία και μέσα που χρησιμοποιούσε ο δράστης για την παραχάραξη χαρτονομισμάτων με τη μέθοδο της ψηφιακής εκτύπωσης.

Τα πλαστά χαρτονομίσματα θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Δείτε επίσης