Ελλάδα

Enel Green Power : Καθαρή σύνδεση ανάμεσα στη βιωσιμότητα και τη δημιουργία αξίας

Enel Giannopoulou 11 04 21 (1)

Στην στρατηγική απόφαση της ιταλικής Enel το 2008 να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εστίασε η Sustainability Expert της εταιρίας Χρύσα Γιαννοπούλου, κατά την τοποθέτησή της, στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η σημασία των ESG κριτηρίων για τις εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε αποκλειστικά πράσινοι για αυτό μετασχηματίζουμε τον εαυτό μας με γοργούς ρυθμούς», είπε η κ. Γιαννοπούλου, σημειώνοντας πως σήμερα έχει περίπου 49GW συνολική εγκατεστημένη ισχύ παγκοσμίως, ενώ διαχειρίζεται 2.2 εκατ. χιλιόμετρα δικτύου.

Κατά την ίδια : «Πλέον, έχουμε περάσει από την ανανεώσιμη στη βιώσιμη ενέργεια», για να προσθέσει πως «συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει μια καθαρή σύνδεση ανάμεσα στη βιωσιμότητα και τη δημιουργία αξίας για την εταιρεία.

Μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους κοινωνικά υπεύθυνους επενδυτές από τη στιγμή που η στρατηγική μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών», διευκρινίζοντας πώς αυτή η στροφή της εταιρείας αποτέλεσε την αρχή για τη συνολική αλλαγή του εταιρικού DNA.

Συνεχίζοντας, η Sustainability Expert της Enel Green Power, ανέλυσε και στο πως η εταιρεία έχει κατορθώσει να ενσωματώσει το μοντέλο της Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας (Create Shared Value Model) σε όλη την αλυσίδα αξίας της επιχείρησης, λέγοντας πως

Ουσιαστικά, η βιωσιμότητα διατρέχει όλες τις εταιρικές διαδικασίες, από την επιλογή των προμηθευτών, τους ειδικούς όρους στις συμφωνίες μαζί τους, όπως είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων, υποστηρίζοντας :

«Με το βιώσιμο εργοτάξιο προσπαθούμε αφενός να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός έργου, αφετέρου να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης, υιοθετώντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνουμε την ανακύκλωση του εξοπλισμού των έργων και φτιάχνουμε νέες υποδομές στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε».

Ολοκληρώνοντας η κ. Γιαννοπούλου εξήγησε πως το κυριότερο σημείο είναι η διαφορά του πώς η Enel Green Power προσεγγίζει το ζήτημα της βιωσιμότητας, τονίζοντας: «Η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης μας.

Για αυτό άλλωστε πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι και οι τοπικές κοινωνίες είναι οι βασικοί σύμμαχοι για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον».

Δείτε επίσης