Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη των επιδημιολόγων

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι επιδημιολόγοι για το αυξημένο ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας

σύσκεψη

Έντονος προβληματισμός υπάρχει για Κοζάνη, Αχαΐα, Κιλκίς, Κάρπαθο, Γρεβενά, Κω, Ευρυτανία, Βοιωτία, Ζάκυνθο, Κορινθία, Καρδίτσα, Κάρπαθο, Σέρρες, Κάλυμνο, Πέλλα και Καστοριά.

Παράλληλα, επί τάπητος στη συνεδρίαση έχει τεθεί το άνοιγμα των σχολείων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη λόγω της μεγάλης αύξησης στο ιικο φορτίο. Υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση στα νοσοκομεία στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς παρατηρείται αύξηση σε νοσηλείες και διασωληνωμένους.

Ανησυχητική εικόνα από τα λύματα

Εν τω μεταξύ σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου.

Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -2% στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι -94% στα Χανιά. Επισημαίνεται, όμως, ότι σταθερές παραμένουν ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής (-2%) και της Πάτρας (-5%), καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.


Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις πόλεις του Βόλου (+112%), της Ξάνθης (+88%) και της Θεσσαλονίκης (+56%).

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.309 νέα κρούσματα εκ των οποίων 1.883 στην Αττική, 1.159, 296 στον Πειραιά και 622 στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας εφόσον αύριο η Επιτροπή εισηγηθεί το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου τότε θα υπάρχει και αρκετός χρόνος προετοιμασίας, με τους ειδικούς πάντως να ξεκαθαρίζουν ότι θα πουν «ναι» στο ξεκίνημα των μαθημάτων εφόσον γίνει μαζικά η διανομή των self test.

Δείτε επίσης