Ελλάδα

Νέα Σμύρνη: Τι δείχνει το πόρισμα για την αστυνομική βία

Οι τέσσερις από τις έξι υποθέσεις αναμένεται να μπουν στο αρχείο καθώς στις περισσότερες από αυτές είτε δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία είτε οι καταγγέλλοντες κατέθεσαν ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη των αστυνομικών.

Σμύρνη

Προς ολοκλήρωση βαίνει η έρευνα για τα έξι καταγγελλόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, που φέρονται να διαδραματίστηκαν στη Νέα Σμύρνη την 9η Μαρτίου 2021.

Οι «αδιάφθοροι» της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν κληθεί να διερευνήσουν ανάμεσα σε άλλα και την καταγγελία ότι αστυνομικοί της ομάδας «Δράση» εισέβαλαν στην είσοδο πολυκατοικίας και προσήγαγαν πολίτη, αλλά και την καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατουμένου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Όπως αποκάλυψαν στην «Καθημερινή» αρμόδιοι αξιωματούχοι η έρευνα για τις 4 από τις 6 υποθέσεις ολοκληρώθηκε δίχως να προκύψουν ευρήματα που να δικαιολογούν την περαιτέρω ποινική διερεύνησή τους και οδεύουν προς το αρχείο.

Η αφορμή για την αρχή των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη

Ποιες καταγγελίες οδεύουν στο αρχείο


Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πρώτη από τις καταγγελίες αφορά στη σύλληψη στο Μενίδι λάθος υπόπτου για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού της ομάδας «Δράση» και τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων του.

Από την έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων διαπιστώθηκε ότι την επομένη των επεισοδίων ο συγκεκριμένος νεαρός, ανήσυχος από τον θόρυβο που είχε προκληθεί κυρίως στο Facebook, πήγε αυθόρμητα σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και, αφού τους δήλωσε τα στοιχεία του, προθυμοποιήθηκε να παρουσιαστεί στην Ασφάλεια προκειμένου να δοθεί λύση στην παρεξήγηση.

Έτσι, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας στα Άνω Λιόσια και κατέθεσε ότι δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια. Μετά την κατάθεσή του η υπόθεση θεωρείται ότι έχει κλείσει.

Την ίδια ώρα, και η καταγγελία 18χρονης ότι κατά την προσαγωγή της από τα ΜΑΤ ξυλοκοπήθηκε και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά οδεύει προς το αρχείο.


https://twitter.com/TasteOfAnarchy/status/1370164613862547456?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1370164613862547456%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F04%2F06%2Fgreece%2Fepeisodia-sti-nea-smyrni-ti-deixnei-porisma-ton-ereynon%2F

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή κοπέλα κλήθηκε στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και κατέθεσε ενόρκως ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των αστυνομικών. Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε και η συνήγορός της Άννυ Παπαρρούσου, διευκρινίζοντας ότι η κοπέλα έχει περιθώριο τριών μηνών να διαφοροποιήσει τη στάση της.

Στο αρχείο οδεύει και η καταγγελία ότι αστυνομικοί της ομάδας «Δράση» εισέβαλαν στην είσοδο πολυκατοικίας και προσήγαγαν πολίτη. Ο τελευταίος φέρεται να προσήχθη τη στιγμή που, ακούγοντας φωνές, βγήκε στον διάδρομο για να δει τι συμβαίνει φορώντας τις παντόφλες του. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος ουδέποτε προσήχθη στη ΓΑΔΑ.


https://www.youtube.com/embed/hDWuMz5fCBI

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι που παρακολούθησε το περιστατικό και τράβηξε με κινητό τηλέφωνο τις κινήσεις των αστυνομικών φέρεται να δήλωσε, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των αστυνομικών.

Οι ανοιχτές υποθέσεις πέρα από τη Νέα Σμύρνη

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», παραμένουν ανοιχτές οι έρευνες για καταγγελίες για ξυλοδαρμό κρατουμένου στη ΓΑΔΑ και για παράσυρση διαδηλωτή από μηχανή της ομάδας «Δράση».

Σχετικά με την πρώτη καταγγελία αναμένεται να κατατεθεί στις Εσωτερικές Υποθέσεις το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης στην οποία υπεβλήθη ο 22χρονος καταγγέλλων. Στον φάκελο της υπόθεσης υπάρχει μόνο γνωμάτευση από το «Θριάσιο» νοσοκομείο, που φέρεται να επιβεβαιώνει την καταγγελία περί ξυλοδαρμού.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, οι αστυνομικοί που επέβαιναν στο δίκυκλο έχουν ταυτοποιηθεί και αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους.


https://twitter.com/idiotypos/status/1369388452593164290?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1369388452593164290%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F04%2F06%2Fgreece%2Fepeisodia-sti-nea-smyrni-ti-deixnei-porisma-ton-ereynon%2F

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ΕΔΕ εις βάρος των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που το μεσημέρι της 7ης Μαρτίου μετείχαν στον επεισοδιακό έλεγχο και στον ξυλοδαρμό πολιτών στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

Δείτε επίσης