Ελλάδα

Διαδίκτυο: Εκβιασμοί με γυμνές φωτογραφίες και προσωπικά βίντεο

Ανησυχητικά εντείνεται το φαινόμενο δημοσιοποίησης βίντεο ή φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές ζευγαριών από την Ελλάδα, σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, ως εκδίκηση ή ως μέσο εκβιασμού, με τα θύματα να είναι κυρίως γυναίκες

Διαδίκτυο

Ανησυχητικές διαστάσεις, ειδικά την περίοδο της καραντίνας, έχει πάρει το φαινόμενο δημοσιοποίησης βίντεο ή φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές ζευγαριών σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ως εκδίκηση ή ως μέσο εκβιασμού, με τα θύματα να είναι κυρίως γυναίκες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στη διάρκεια του loιckdown οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, ενώ η αστυνομία ζητά από τα θύματα να μην φοβούνται και να προσφεύγουν στις Αρχές.


Lockdown και διαδίκτυο

Ο αστυνομικός διευθυντής Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Χαλκιάς, τόνισε στην ΕΡΤ: «Προτρέπουμε τα θύματα να μην έχουν καμία ντροπή και να έρθουν να το καταγγείλουν στην υπηρεσία μας». Και προσέθεσε ότι οι Αρχές διαθέουν εργαλεία, με τα οποία μπορούν να κατεβάσουν από το ίντερνετ βίντεο και φωτογραφίες, που εκθέτουν τα θύματα.


https://www.youtube.com/embed/yCByZyUzhgs

«Προσωπικές στιγμές μεταξύ ζευγαριών μεταφέρονται από κινητό σε κινητό και από υπολογιστή σε υπολογιστή», εξηγεί ο δικηγόρος, Αντώνης Κουδρόγλου, και προσθέτει: «Το lockdown έφερε την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μπορεί κάπως να εξηγήσει και την έξαρση τέτοιων περιστατικών».

Σε σοκ τα θύματα που κατέθεσαν

«Δημιούργησε πλαστό προφίλ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και έβαλε φωτογραφία μου. Ήμουν σχεδόν γυμνή. Δίπλα έβαλε το τηλέφωνο από το πατρικό μου. Και όλα αυτά, για να με εκδικηθεί επειδή χωρίσαμε», αναφέρει σε κατάθεσή της 33χρονη.

«Είδα το βίντεο σε μία ιστοσελίδα. Σοκαρίστηκα. Είναι πολύ ιδιαίτερες στιγμές μου και τις είδαν όλοι. Ντρέπομαι», ανέφερε 37χρονη.

Δείτε επίσης