Ελλάδα

Βόμβα στην ενόργανη γυμναστική: Καταγγελίες - σοκ για βασανισμούς και σεξουαλική κακοποίηση

Επιστολή έστειλαν οι 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για άμεση παρέμβαση

enorgani

Συγκλονιστικές είναι οι καταγγελίες των 22 αθλητών και αθλητριών στην ενόργανη γυμναστική στην Ελλάδα για σωματική και ψυχολογική βία αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Μάλιστα, έστειλαν και επιστολή προς τον πρωθυπουργό αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, όπως σημειώνεται και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στην επιστολή αναφέρεται: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές - τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Τονίζεται, ακόμη, ότι οι προπονητές πετούσαν και αντικείμενα στα παιδιά ενώ κάποια από αυτά υποσιτίζονται καθώς οι προπονητές έχουν τον απόλυτο έλεγχο στη διατροφή τους. Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι πολλοί από αυτούς έψαχναν στα σκουπίδια των ξενοδοχείων που έμεναν οι αποστολές για να φάνε κάτι παραπάνω.

Παράλληλα, γίνεται λόγος και για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν "πως να κάνουν σωστά την άσκηση". Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Ακόμη, στις καταγγελίες σοκάρει και το ότι πολλές φορές οι αθλητές ήταν με τα εσώρουχα στην προπόνηση σαν «τιμωρία» επειδή δεν εκτέλεσαν σωστά μια άσκηση ενώ δεν ήταν λίγες και οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε τουαλέτα για να «συνετιστούν», με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες ελπίζουν να υπάρξει τέλος σε όσα έχουν συμβεί εδώ και πολλά χρόνια και ζητούν να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στο ζήτημα για την προστασία των παιδιών και την τιμωρία των υπευθύνων.

Δείτε επίσης