Ελλάδα

Βορίδης για Δημόσιο: Θεσμοθετείται ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα εγχειρίδιο εφαρμογής των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορεί ο Εσωτερικός Ελεγκτής να διαπιστώσει αν αυτές έχουν ακολουθηθεί πιστά

Βορίδης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει το νέο σχέδιο νόμου στην αναμόρφωση της συνολικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως θεσπίζεται πλέον ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο έχει ως στόχο την απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα από την εφαρμογή δικλείδων ασφαλείας προληπτικού χαρακτήρα, προκειμένου να εμπεδωθεί μια κουλτούρα ακεραιότητας στο ελληνικό Δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα εγχειρίδιο εφαρμογής των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορεί ο Εσωτερικός Ελεγκτής να διαπιστώσει αν αυτές έχουν ακολουθηθεί πιστά.

Ο Υπουργός απέκρουσε την κριτική της αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί ήδη νομοθετημένου σημείου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα στον υπάρχοντα νόμο δεν προβλεπόταν μονάδες εσωτερικού ελέγχου για όλους τους φορείς, δεν υπήρξε πρόνοια για προσωπικό που θα επιφορτιζόταν με το συγκεκριμένο έργο και δεν υπήρξε μέριμνα για πιστοποίηση ελεγκτών.

Εισαγωγή ελεγκτών Εσωτερικού Ελέγχου

Επ’ αυτού μάλιστα, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι εισάγεται για πρώτη φορά διαδικασία πιστοποίησης ελεγκτών Εσωτερικού Ελέγχου οι οποίοι θα πιστοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Παράλληλα, ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στον νευραλγικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας, τον οποίο εισάγει για πρώτη φορά το εν λόγω νομοσχέδιο στη Δημόσια Διοίκηση, ο οποίος αποτελεί επιτυχημένη διεθνή πρακτική και έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, «με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιχειρείται να αντιμετωπιστούν ζητήματα ακεραιότητας όπως φαινόμενα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης».

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα, ο Υπουργός τόνισε ότι περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό και δυο διατάξεις οι οποίες αφορούν στην ενοποίηση ζητημάτων παρενόχλησης, καθώς μέχρι σήμερα μόνο μέρος αυτών αντιμετωπιζόταν, από πλευράς πειθαρχικού κώδικα και προβλέπεται η συνολική αυστηροποίηση του πλαισίου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του κ. Βορίδη για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης στην κατεύθυνση διασφάλισης της διαφάνειας και της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας πολίτης από το ελληνικό Δημόσιο.

Η ομιλία του κ. Βορίδη στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,


https://www.youtube.com/embed/X3m6tUhJSe4

Δείτε επίσης