Ελλάδα

Τσαβούσογλου: «Απαράδεκτη η στάση Δένδια, άλλα είχαμε πει νωρίτερα»

Τι ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη προετοιμασίας για την πενταμερή σχετικά με το κυπριακό

Τσαβούσογλου: «Απαράδεκτη η στάση Δένδια, άλλα είχαμε πει νωρίτερα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσιν Τατάρ και μίλησε πέραν του κυπριακού ζητήματος και για τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

«Η συνάντηση στη Γενεύη (για την Κύπρο) είναι μια άτυπη συνάντηση. Δεν ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ακόμη, απέρριψε την ιδέα ενός ομοσπονδιακού κράτους, σημειώνοντας πως πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα χάσουμε πλέον χρόνο σε μια ομοσπονδιακή λύση, θα πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και νέα οράματα» ανέφερε.


Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ακόμη στη χθεσινή επεισοδιακή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Είχαμε ένταση με την Ελλάδα για 1,5 χρόνο. Ωστόσο, ξεκινήσαμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Είδαμε την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα ως σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων. Η συνάντηση ήταν θετική, ειλικρινής. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε μια στενή μορφή, αρκετά θερμά και, συζητήσαμε τις διαφορές μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσιν Τατάρ

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Δένδιας και η ομάδα του είπαν: "Δεν θα θίξουμε αμφιλεγόμενα σημεία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και περιμένουμε παρόμοια συμπεριφορά από εσάς, βασιζόμαστε στην κατανόηση." Αλλά σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Έλληνας υπουργός προχώρησε σε ψευδείς κατηγορίες και αντιφατικές δηλώσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Υπενθυμίζεται πως Δένδιας και Τσαβούσογλου κοντραρίστηκαν έντονα για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «τουρκική», την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και το μεταναστευτικό.

Θετική ατζέντα, «παρά τις διαφωνίες» από το υπουργείο Εξωτερικών

Συνολικά 15 ήταν τα σημεία οικονομικής συνεργασίας που πρότεινε η ελληνική πλευρά δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη στην Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μία μέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και την «επεισοδιακή» συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει, επίσης, ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, «όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας».

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.

Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.


Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας.

Η ελληνική πλευρά δια του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα».

Δείτε επίσης