Ελλάδα

Κορωνοϊός - Τζανάκης: 400 με 500 νεκροί κάθε εβδομάδα έως τέλη Μαΐου

Αναφορικά με το αν θα έχουμε «πισωγύρισμα» με το άνοιγμα της εστίασης και άλλων κλάδων, ο καθηγητής φάνηκε αρνητικός

ermou

Ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι για αρκετό καιρό ακόμα θα έχουμε 400 με 500 νεκρούς κάθε εβδομάδα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είπε στον ΑΝΤ1: «Προβλέπουμε ότι μέχρι τις 20 με 25 Μαΐου θα είναι 400 με 500 νεκροί από κορωνοϊό κάθε εβδομάδα. Αυτό έχει προεξοφληθεί από τα νούμερα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ».

Αναφορικά με το αν θα έχουμε «πισωγύρισμα» με το άνοιγμα της εστίασης και άλλων κλάδων, φάνηκε αρνητικός τονίζοντας πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο «για μια σειρά από λόγους: Ο ιός θα πέσει έτσι κι αλλιώς τώρα με την ζέστη, καθώς είναι χειμωνιάτικος.

Ο δεύτερος λόγος είναι η πρόοδος του εμβολιασμού και ο τρίτος το κομμάτι των self test που γίνονται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που μέχρι τώρα δεν υποβαλλόταν σε έλεγχο».

Ερωτηθείς για το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού, «δεν νομίζω ότι θα το δούμε το επόμενο διάστημα κι αυτό διότι δείχνουν να τηρούνται τα μέτρα όπως στο λιανεμπόριο που λειτουργεί με όρους ιατρείου. Λειτουργεί τρίτη εβδομάδα και δεν είδαμε αύξηση των κρουσμάτων, αντιθέτως έχουμε μείωση».


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, έχουμε ήδη «χτίσει» ένα τείχος ανοσίας που φθάνει στο 30% - 35%, καθώς έχουν ήδη γίνει πολλοί εμβολιασμοί και προγραμματίζονται εκατομμύρια άλλοι για τις επόμενες εβδομάδες.

«Κάποιος που έχει κάνει δύο διαδοχικά self test, για παράδειγμα σήμερα και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ασφαλές να βρεθεί με άλλους ανθρώπους για το τραπέζι του Πάσχα», σχολίασε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας και γενικότερα, σε σχέση και με το άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε επίσης