Ελλάδα

Υπερπανσέληνος: Εντυπωσιακές εικόνες από τον Αττικό ουρανό!

Μαγευτικές εικόνες πάνω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

iperpanselinos_sounio

Η υπερπανσέληνος, η πρώτη για το 2021, κοσμούσε τον ουρανό τα βράδια της Δευτέρας και της Τρίτης 26 και 27 Απριλίου αντίστοιχα. Οι εικόνες από το Σούνιο με το Ναό του Ποσειδώνα και το μεγάλο ροζ φεγγάρι στον ουρανό, είναι μαγευτικές.


Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης. Η Σελήνη φάνηκε ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τη συνηθισμένη.


Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μία πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).


Την Τρίτη 27 Απριλίου, το απόγευμα, η Σελήνη έφτασε σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη. Λίγες ώρες νωρίτερα από αυτό το περίγειο, περίπου στις 7:30 ώρα Ελλάδας της Τρίτης, θα υπάρχει πανσέληνος, οπότε το φεγγάρι φάνηκε μεγαλύτερο τόσο τη Δευτέρα όσο και το βράδυ της Τρίτης.


Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και έκτοτε «έπιασε» διεθνώς.


Οι επόμενες δύο υπερ-πανσέληνοι του 2021 θα συμβούν στις 26 Μαΐου (θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την αποψινή και επιπλέον θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη, γι’ αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι»), καθώς και στις 24 Ιουνίου.

Δείτε επίσης