Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Self test, καιρός και εμβολιασμοί βοηθούν στη μείωση των κρουσμάτων

«Από τις 16 Ιουνίου και μετά θα δούμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων»

ermou
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση στη χώρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλοι οι δείκτες είναι καλύτεροι», αναφερόμενος στα αποτελέσματα των μετρήσεων του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «από τις 16 Ιουνίου και μετά θα δούμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων». Σχετικά με το τι «βοήθησε» στη μείωση αυτή, απάντησε πως οφείλεται στα self tests, ενώ είπε ότι βοηθά ο καιρός και ο εμβολιασμός.

«Θα είχαμε αποφύγει σημαντική επιβάρυνση, αν είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα τα μέτρα», εκτίμησε για τα self tests. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος κορωνοϊού είπε:

«Δεν φοβάμαι τέταρτο κύμα το καλοκαίρι, αν υπάρξει, θα είναι Νοέμβρη με Δεκέμβρη και για να υπάρξει θα πρέπει να έχουμε κυριαρχία μεταλλάξεων και θα επηρεάσει μικρό αριθμό ανθρώπων».

Μάλιστα, τόνισε ότι «μπορούμε να το αποφύγουμε και αυτό, δείχνοντας σύνεση στην τήρηση των μέτρων». Τέλος, χαρακτήρισε «πρόβλημα» τα απορρίμματα των self tests, αφού όπως είπε, «αν διαβάσουμε τη συσκευασία λέει ότι είναι νοσοκομειακό απόβλητο». Απλή λύση ωστόσο, δεν υπάρχει, αφού η μόνη επιλογή είναι να τα βάζουμε σε ειδική σακούλα, την οποία θα πρέπει να πετάξουμε σε κάδους για νοσοκομειακά απόβλητα που διαθέτει ο κάθε Δήμος.

Δείτε επίσης