Ελλάδα

Στο «Παπιγιόν Project» τα φυτά βρίσκουν τη… γοητεία τους

Ο Αχιλλέας Χαρίσκος συλλέγει παλιά άνθη και τους δίνει νέο «αέρα»

papigion2

Τα μεταχειρισμένα φυτά έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη ζωή μας. Ο λόγος για μία ιδέα που έχει έρθει από το εξωτερικό και τώρα τελευταία «ανθίζει» και στην Ελλάδα.

Ο Αχιλλέας Χαρίσκος ηγείται του «Παπιγιόν Project», το οποίο αφορά στην αναγέννηση ταλαιπωρημένων φυτών. Διατηρεί showroom στην Κυψέλη και μίλησε στη «Βραδυνή της Κυριακής» σχετικά με την προσπάθειά του να δώσει νέο «αέρα» σε εγκαταλελειμμένα και ταλαιπωρημένα άνθη.

O κ. Χαρίσκος συλλέγει used φυτά που βρίσκει στο δρόμο και συγκεντρώνει άνθη από γεμισμένα μπαλκόνια, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν τα θέλουν πια. Όσο περίεργο και να ακούγεται, μόδα υπάρχει και στα φυτά. Έτσι, στα χέρια του καταλήγουν άνθη που δεν αποτελούν πλέον… τάση, όπως είναι ο φίκος μπέντζαμιν και η σεφλέρα.

Ο ίδιος τονίζει ότι αναλαμβάνει ταλαιπωρημένα φυτά, και όχι «πεθαμένα», και με τις κατάλληλες διαδικασίες ομορφαίνει και πάλι ένα άνθος που έχει χάσει τη «λάμψη» του.

Όσον αφορά στο όνομα του Project, είναι εμπνευσμένο από ένα παλιό τάβλι που έχει πάνω του την επωνυμία ενός music hall στο Χαλάνδρι. Έπειτα από σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο, εντόπισε ένα ανθοπωλείο στην Άγκυρα με το συγκεκριμένο όνομα, επομένως αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος που αποφάσισε να «βαφτίσει» έτσι το Project.


Ο κ. Χαρίσκος διαθέτει στο σπίτι του θερμοκήπιο, που, ασφαλώς, κάνει τη ζωή των φυτών πολύ καλύτερη. Αρχικά, προμηθευόταν άνθη από γνωστούς και φίλους. Η προσπάθειά του έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα, και έτσι ολοένα και περισσότερα λουλούδια έρχονταν στην κατοχή του. Στο όλο εγχείρημα συνδράμουν και ορισμένοι φίλοι του, οι οποίοι αγαπούν τα φυτά.

Το showroom στην Κυψέλη


Εδώ και περίπου ένα μήνα, έχει δημιουργήσει ένα showroom στην Κυψέλη, από το οποίο κάποιος μπορεί να προμηθευτεί τα φυτά που περιποιείται. Επιπλέον, σε αυτό το χώρο ο κ. Χαρίσκος κατασκευάζει με μεράκι διαφόρων τύπων γλάστρες, προκειμένου τα άνθη να έχουν ένα… όμορφο σπίτι. Το κατάστημά του βρίσκεται στον οδό Αγίας Ζώνης 13 και, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίσκος τονίζει ότι δεν πρέπει κάποιος να αγοράζει ένα φυτό για να στολίσει ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού του, αλλά να παρατηρεί κατά πόσο το άνθος νιώθει καλά στο σημείο αυτό. Αν παραδείγματος χάρη τα φύλλα του είναι μαραζωμένα, ο ιδιοκτήτης του πρέπει να του αλλάξει θέση.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα άνθη μπορούν να ζήσουν σε εσωτερικούς χώρους και πως οι θεωρίες ότι απορροφούν το οξυγόνο δεν ισχύουν. Κατά τον ίδιο, τα φιλόδεντρα είναι ό,τι πρέπει για την κρεβατοκάμαρα, όπως επίσης οι αράχνες.

«Ψυχούλες» όλα τα φυτά


Στο μαγαζί του υπάρχουν και νέα φυτά. Για την ακρίβεια, σημείωσε ότι η αναλογία καινούργιων και μεταχειρισμένων φυτών είναι 40% και 60% αντίστοιχα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι προτεραιότητα στις συνεργασίες του έχουν οι Έλληνες παραγωγοί. Μάλιστα, τους χαρακτήρισε πολύ δυνατούς και δημιουργικούς. Επίσης, είπε ότι συνεργάζεται και με ξένους, από τους οποίους προμηθεύεται λίγο πιο εξεζητημένα φυτά.

Αναφορικά με το ποια άνθη είναι τα αγαπημένα του, ο κ. Χαρίσκος είπε ότι έχει συμπάθεια στις σεφλέρες, τους κάκτους και γενικότερα τα παχύφυτα, ενώ αγαπά τα oxalis triangularis, η ονομασία των οποίων είναι λατινικής προελεύσεως και μοιάζουν με τριφύλλια.


Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι όλα τα φυτά είναι «ψυχούλες» και ότι καθένα από αυτά έχει τη δική του ξεχωριστή και ιδιαίτερη γοητεία.

Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Project δεν έχει κάνει σπουδές πάνω στη Φυτολογία. Όσα γνωρίζει, προκύπτουν από την εμπειρία, τη μελέτη και την αγάπη του για τα φυτά. Όπως είπε ο ίδιος, παλαιότερα ασχολείτο αρκετά με το χορό, αλλά έκανε… στροφή στην καριέρα του.

Ο κ. Χαρίσκος είπε, ακόμα, πως για τη μεταφορά των φυτών χρησιμοποιεί ένα ποδήλατο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με ρύπους και κατ’ επέκταση δεν επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των λουλουδιών.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης