Ελλάδα

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιους απειλεί

Σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας

ermou

Συναγερμό έχει σημάνει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιο μεταδοτική, ενώ κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό, προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει ήδη κρούσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε 92 χώρες.

Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό. Υπογράμμισε ότι σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας.

Όπως εξήγησε το χαρακτηριστικό της είναι υψηλή μεταδοτικότητα, 50-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Ανέφερε ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στην επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και στη σημασία του ελέγχου της διασποράς της αναφέρθηκαν χθες οι ειδικοί.

«Υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη», ανέφερε χθες ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Άρα είναι πιο δύσκολο στέλεχος από τα προηγούμενα, η διασπορά του είναι παγκόσμια και ταχεία. Μέσα σε λίγο καιρό έχουν διπλασιαστεί σε πολλά κράτη, έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες. Ανησυχούμε ότι θα γίνει το επικρατούν στέλεχος σε ΕΕ και Ελλάδα» πρόσθεσε, ζητώντας να είμαστε ιδιαιτέρως παρατηρητικοί σε εμφάνιση νόσου αυτή την περίοδο με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το νέο στέλεχος, μεταξύ άλλων κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι, και όχι με τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού.

«Μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από τον αρχικό ιό και μολύνει προφανώς περισσότερους ανθρώπους. Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο βλαπτικός για τον οργανισμό, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», ανέφερε από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη μόλυνση. Αυτό δυστυχώς το βλέπουμε συνέχεια με τους ιούς, ότι προσπαθούν να βρουν τρύπες στο ανοσολογικό μας σύστημα και αυτός ο ιός τις έχει βρει», εξήγησε ο κ. Παυλάκης και ανέφερε ότι υπάρχει και «ένα επόμενο στέλεχος, το Δέλτα + που είναι χειρότερο γιατί αποφεύγει πολλά από τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός μας». Δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνέψει κάποιος που έχει εμβολιαστεί».

Δείτε επίσης