Ελλάδα

Freedom Pass: Σπεύδουν οι νέοι να κλείσουν ραντεβού

Η ανακοίνωση του voucher υπερδιπλασίασε τις συμμετοχές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

emvoliasmoi_oura

Η ανακοίνωση του Freedom Pass φαίνεται πως «έπεισε» τους νέους από 18 έως 25 ετών να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό καθώς το τελευταίο 24ωρο έκλεισαν 18.000 ραντεβού.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν κλείσει μόλις 8.000-9.000 ραντεβού. Έτσι, η ανακοίνωση του voucher των 150 ευρώ, υπερδιπλασίασε τις συμμετοχές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σήμερα στις 12:30 θα γίνει η παρουσίαση των υπόλοιπων διευκολύνσεων για τους εμβολιασμούς από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Μπορεί όλοι να περίμεναν όλα τα προνόμια το πρωί της Δευτέρας, ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρούσε στη δημοσιοποίηση των λεγόμενων διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους, όμως ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι η προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είναι διαφορετική.

Έβαλε λοιπόν προτεραιότητα τους νέους. Μία επιλογή, την οποία γνώριζαν μόνο οι πολύ στενοί του συνεργάτες και είχε συζητηθεί σε περιορισμένο κύκλο συνομιλητών στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς είναι γνωστό ότι η ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών αποτελεί την πιο «αδύναμη» ομάδα στην επιχείρηση «Ελευθερία».


Έτσι αποφασίστηκε οι νέοι άνθρωποι να λάβουν ένα έξτρα κίνητρο, πριν ανακοινωθεί το νέο πλέγμα μέτρων που σε πρώτη φάση θα έχει να κάνει με τη δημιουργία covid free χώρους.

Με την κίνηση αυτή επιχειρείται η θωράκιση των νέων που θα παρουσιάσουν μεγάλη κινητικότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμμέσως πλην σαφώς επιχειρείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των ανθρώπων μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη διασπορά του ιού, με το βλέμμα και στην καινούρια μετάλλαξη.

Η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι νέοι πριν φύγουν για τις διακοπές θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ζήτημα. Η ώρα λοιπόν ήρθε για το δεύτερο βήμα.

Στις 12:30 οι συναρμόδιοι υπουργοί θα δημοσιοποιήσουν το επόμενο που θα έχει να κάνει με τις διευκολύνσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν:

  • Οι ιδιοκτήτες μαζικών χώρων όπως οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, οι αθλητικές εκδηλώσεις να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν μόνο για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
  • Εάν το επιλέξουν τότε ο χώρος τους να χαρακτηριστεί ως covid free και δε θα υπάρχουν περιορισμοί και άρα η χωρητικότητα σε αυτούς τους χώρους θα είναι μεγαλύτεροι.
  • Εάν επιλέξουν πάλι οι ιδιοκτήτες των χώρων να δέχονται ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.

Γεωργιάδης: Μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας για όσους έχουν εμβολιαστεί


Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, η κεντρική ιδέα των προνομίων για τους εμβολιασμένους που θα ανακοινωθούν σήμερα στις 12:30 είναι ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για τα καταστήματα εστίασης σε σχέση με αυτό, είπε ότι τα καταστήματα θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες. Σε αυτά που θα δέχονται αποκλειστικά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και σε αυτά που θα δέχονται όλους τους πελάτες.

Τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν μια ειδική σήμανση και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες. Ο έλεγχος για το αν κάποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος, θα γίνεται μέσω κινητού με ευθύνη του καταστήματος, ενώ για τους ανήλικους θα ανακοινωθεί μια ειδική διαδικασία.

Σχολιάζοντας το οικονομικό κίνητρο που ανακοινώθηκε χθες για τους νέους 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες με κάποιες παραλλαγές και στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει για τους νέους οι οποίοι έλαβαν την μικρότερη ενίσχυση από όλους όσους επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όπως φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα, σύντομα θα φτάσουμε στο 60% σε ό,τι αφορά το ποσοστό εμβολιασμού, αλλά δύσκολα θα ανέβουμε παραπάνω και για το λόγο αυτό θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανεβάσουμε το ποσοστό για να φτάσουμε στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Τέλος και σχολιάζοντας τα σενάρια που λένε ότι το οικονομικό κίνητρο στους νέους δείχνει… εκλογές στο άμεσο μάλλον, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση η ΝΔ έχει προβάδισμα μεγαλύτερα του 17% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ οποιαδήποτε κυβέρνηση της μεταπολίτευσης στο μέσον της θητείας της και αυτό είναι απάντηση σε τέτοιου είδους σενάρια.

Δείτε επίσης