Ελλάδα

Έρχονται νέες κατηγορίες εστιατορίων και καφέ - Πώς θα λειτουργούν τα covid-free και τα μεικτά

Σε δύο κατηγορίες οι χώροι ψυχαγωγίας - Ποια τα κριτήρια διαχωρισμού τους

estiasi_kosmos

Η λειτουργία των εστιατορίων και των καφέ σε covid-free και μεικτά αναμένεται να ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων, σήμερα στις 12:30 από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις περαιτέρω διευκολύνσεις των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

  1. Στους αμιγείς χώρους, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες
  2. Στους μεικτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να μπαίνουν πέρα από τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν υποβληθεί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR, ενώ από την «εξίσωση» για αυτές τις δραστηριότητες βγαίνουν τα self test.

Αυτό που θα αλλάζει σε αυτές τις κατηγορίες καταστημάτων ή κινηματογράφων ή θεάτρων, αναλόγως με τον τρόπο που θα επιλέγουν να λειτουργούν, θα είναι η επιτρεπόμενη χωρητικότητα πελατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα θα πλησιάζει το 80%-90% για τους χώρους που θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους, ενώ για τους μη εμβολιασμένους θα είναι σημαντικά χαμηλότερη, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας. Δηλαδή η πληρότητα θα είναι διαφορετική για τα θέατρα και τα εστιατόρια και διαφορετική στα κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ.

Ξεχωριστή κατηγορία αναμένεται να είναι οι υπαίθριοι χώροι, όπου σημειώνεται μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων.

Σε ό,τι αφορά στα γήπεδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Freedom Pass: Σπεύδουν οι νέοι να κλείσουν ραντεβού


Η ανακοίνωση του Freedom Pass φαίνεται πως «έπεισε» τους νέους από 18 έως 25 ετών να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό καθώς το τελευταίο 24ωρο έκλεισαν 18.000 ραντεβού.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν κλείσει μόλις 8.000-9.000 ραντεβού. Έτσι, η ανακοίνωση του voucher των 150 ευρώ, υπερδιπλασίασε τις συμμετοχές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Γεωργιάδης: Μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας για όσους έχουν εμβολιαστεί


Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, η κεντρική ιδέα των προνομίων για τους εμβολιασμένους που θα ανακοινωθούν σήμερα στις 12:30 είναι ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για τα καταστήματα εστίασης σε σχέση με αυτό, είπε ότι τα καταστήματα θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες. Σε αυτά που θα δέχονται αποκλειστικά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και σε αυτά που θα δέχονται όλους τους πελάτες.

Τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν μια ειδική σήμανση και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες. Ο έλεγχος για το αν κάποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος, θα γίνεται μέσω κινητού με ευθύνη του καταστήματος, ενώ για τους ανήλικους θα ανακοινωθεί μια ειδική διαδικασία.

Σχολιάζοντας το οικονομικό κίνητρο που ανακοινώθηκε χθες για τους νέους 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες με κάποιες παραλλαγές και στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει για τους νέους οι οποίοι έλαβαν την μικρότερη ενίσχυση από όλους όσους επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όπως φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα, σύντομα θα φτάσουμε στο 60% σε ό,τι αφορά το ποσοστό εμβολιασμού, αλλά δύσκολα θα ανέβουμε παραπάνω και για το λόγο αυτό θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανεβάσουμε το ποσοστό για να φτάσουμε στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Τέλος και σχολιάζοντας τα σενάρια που λένε ότι το οικονομικό κίνητρο στους νέους δείχνει… εκλογές στο άμεσο μάλλον, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση η ΝΔ έχει προβάδισμα μεγαλύτερα του 17% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ οποιαδήποτε κυβέρνηση της μεταπολίτευσης στο μέσον της θητείας της και αυτό είναι απάντηση σε τέτοιου είδους σενάρια.

Δείτε επίσης