Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν και για τους 15-17 ετών - Γιατί η επιτροπή είπε «ναι»

Η -άκρως μεταδοτική- μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ και οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν

emvoliasmoi_kentro

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι εμβολιασμοί κατά της covid-19, για την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πως θα κλείνεται το ραντεβού και πως θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι αύριο ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Υπογράμμισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ' όλα τα εμβόλια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Επίσης ανέφερε ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ' οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Συνολικά έχουν γίνει περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί. Χθες ξεπεράστηκαν τα 5 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 47,7% και τα 4 εκατ. που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 38,2%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 90.000 εμβολιασμοί.

Γιατί η Επιτροπή είπε το «ναι» στους εμβολιασμούς εφήβων


Χειροτερεύουν τις τελευταίες μέρες οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας. Τα στοιχεία της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σοκάρουν.

  • Παρασκευή (02.07.2021): 771 έναντι 395, αύξηση, 195% περισσότερα
  • Σάββατο (03.07.2021): 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
  • Κυριακή (04.07.2021): 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα


Οι… αριθμοί σε συνδυασμό με το «καμπανάκι» που χτύπησε ο Σωτήρης Τσίόδρας στη σύσκεψη της Δευτέρας (05.07.2021) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, όπου παρατηρείται έντονα η αυξητική τάση της πανδημίας, έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Η -άκρως μεταδοτική- μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ, την ώρα που διαπιστώνεται μείωση στην εμβολιαστική ροή. Αυτοί είναι οι λόγοι, που πλέον είναι όλα ανοιχτά για την κυβέρνηση. Έτσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και να εφαρμοστούν τοπικά lockdown στις περιοχές, όπου θα παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι την περασμένη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 75%.

Δείτε επίσης