Ελλάδα

Δημόσιο - ΟΤΑ: 15λεπτο διάλειμμα ανά δύο ώρες για εργαζόμενους σε υπολογιστές

Oι υπάλληλοι δεν μπορούν να λαμβάνουν το χρόνο των διαλειμμάτων συσωρευτικά

dimosio

εργαζόμενοι σε Δημόσιο και ΟΤΑ που βρίσκονται μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές δικαιούνται διάλλειμα 15 λεπτών ανά δύο ώρες, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διαφορετικά, όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα» σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «εάν δεν τηρείται το μέτρο θα παίρνουν αποζημίωση».

Παρ όλα αυτά, όπως προέβλεπε εκείνη η απόφαση, το διάλειμμα θα προγραμματίζεται, έπειτα από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδοσίας.

Η απόφαση μνημονεύει την Ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, προκειμένου όσοι απασχολούνται, σε καθημερινή βάση, μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης, ή πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους περιοδικά με διάλειμμα, ή να αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. να απασχολούνται σε άλλες εργασίες που δεν θα χρησιμοποιούν οθόνες).

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι δεν μπορούν να λαμβάνουν το χρόνο των διαλειμμάτων συσωρευτικά.

Με άλλα λόγια, δεν έχουν τη δυνατότητα να μαζεύουν τα 15λέπτα διαλείμματα όλα μαζί και να φεύγουν το μεσημέρι νωρίτερα, ή να πιάνουν δουλειά αργότερα από το προβλεπόμενο ωράριο.


Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιο του το 2017 το υπουργείο Εσωτερικών είχε ορίσει ότι επιτρέπονται 15 λεπτά διαλείμματα σε εργαζομένους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, που ο χρόνος ημερήσιας εργασίας τους υπερβαίνει τις 6 ώρες.

Δείτε επίσης