Ελλάδα

Βρέθηκε ο τάφος της Ολυμπιάδας στην Πιερία; (vid)

O ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νις στη Σερβία, Αθανάσιος Μπίντας, υποστηρίζει ότι βρέθηκε ο τάφος της Ολυμπιάδας - Τα στοιχεία που παρουσίασε

tafos2

Το γεγονός ότι ο μακεδονικός τάφος του Κορινού Πιερίας ανήκει στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τονίζει ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νις στη Σερβία, Αθανάσιος Μπίντας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ερωτήματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μπίντας είπε: «Είμαι 100% σίγουρος, ότι αυτός ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, γιατί τα ντοκουμέντα, όπως τα επιτύμβια μάρμαρα, τα ευρήματα στον τάφο και οι αρχαίοι συγγραφείς μιλούν για το μεγάλο γεγονός».

O κ. Μπίντας τονίζει ότι ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα λόγω του μεγάλου μήκους 22 μέτρων (έναντι μόλις 9.5 μέτρων του τάφου του Φιλίππου).


https://youtu.be/7U4BJ_NwnpU

Επίσης, εστιάζει στο γεγονός ότι είναι ο μοναδικός τριθάλαμος μακεδονικός τάφος που έχει ανασκαφεί και πως οι επιγραφές των επιτυμβίων μαρμάρων που δημοσιεύθηκαν πριν από 106 χρόνια.

«Ξένε στάσου, περνώντας βιαστικά από τον τάφο του Νεοπτόλεμου, στάσου απέναντι να δεις τον τύμβο της διάσημης Ολυμπιάδας», αναφέρει η περίφημη επιγραφή.

Άλλα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Μπίντας είναι τα φίδια στα επιτύμβια μάρμαρα. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η Ολυμπιάδα εμφανιζόταν με εξημερωμένα φίδια. Αλλά και η προτομή ενός σκύλου, που φέρεται ότι της χάρισε ο Αλέξανδρος πριν από την εκστρατεία του στην Ασία.

Πάντως, η τοποθεσία του τάφου ταιριάζει με άλλες ιστορικές πηγές και βρίσκεται στην τοποθεσία της αρχαίας Πύδνας, του μεγαλύτερου Μακεδονικού τύμβου που βρέθηκε μέχρι σήμερα.

Τα γραπτά αναφέρουν ότι η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην Πύδνα, όταν το φρούριο έπεσε, με εντολή του Κασσάνδρου (στρατηγού και επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου) το έτος 316 π.Χ.

Δείτε επίσης