Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» από τους ειδικούς - Πάνω από 3.000.000 ενήλικες ανεμβολίαστοι - Δε σκοπεύουν να εμβολιαστούν

Έρευνα αποκαλύπτει ότι περίπου το 40% όσων δεν έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο, δεν σκοπεύει να το κάνει – Σκληρή μάχη προκειμένου να χτιστεί έγκαιρα το τείχος ανοσίας

monastiraki

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η πορεία του 0προγράμματος εμβολιασμού, καθώς 3.138.000 ενήλικοι πολίτες δεν έχουν ακόμη κλείσει το ραντεβού τους, την ώρα που δίνεται μάχη για να χτιστεί τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν γίνει 5.578.650 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση. Συνολικά, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 4.830.974 πολίτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με δεδομένα έρευνας της Pulse και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 1.788.000 πολίτες δηλώνουν μάλλον όχι ή σίγουρα όχι ως προς τον εμβολιασμό ενώ 1.255.000 υπολογίζονται οι κατηγορηματικά αντίθετοι προς τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις πολιτών που δεν είχαν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο σε σχετικό ερώτημα στην έρευνα της Pulse για το πότε θα εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, το 40% απάντησε ότι δεν σκοπεύει να το κάνει ποτέ. Επίσης, όσοι δηλώνουν ότι σίγουρα δε θα εμβολιαστούν ανέρχονται στο 36% ενώ από την άλλη στο 21% κυμαίνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν πως μάλλον δε θα εμβολιαστούν.

«Συναγερμός» από τους ειδικούς για τους ανεμβολίαστους


Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του μεγάλου κινδύνου στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες», δήλωσε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Οι νέοι υποδηλώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ελαφριά νόσηση. Ωστόσο, για τις ηλικίες άνω των 40-50 ετών, ένα ποσοστό 10% ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να διασωληνωθεί.

«Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε», σχολίασε.

Δείτε επίσης